Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Willem-Alexander Nederland: “Angst en onzekerheid” na treinongeluk

Willem-Alexander Nederland: “Angst en onzekerheid” na treinongeluk

In de nacht van 4 april 2023 ontspoorde een trein uit Den Haag. Het dodental is hoog, met één dode en ongeveer dertig gewonden, velen van hen in kritieke toestand. Koning Willem-Alexander bezocht de plaats.

De aanrijding vond rond 03.30 uur plaats. Een reizigerstrein tussen Leiden en Den Haag is bij het station in het westelijke dorp Voorsotten in botsing gekomen met een bouwkraan. Van de vijftig passagiers raakten er ongeveer dertig gewond en kwam één medewerker van het bedrijf, verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werkzaamheden met de kraan, om het leven. Om de chaotische situatie nog groter te maken, botste bijna tegelijkertijd een goederentrein tegen een bouwmachine.

Koning Willem-Alexander en Vivian Heijnen spraken de teams ter plaatse toe. © Utrechtse Robin/ABACA

“Het was donker, een bovenleiding brak, we hoorden mensen om hulp roepen, er was brand in de trein”, zegt de brandweercommandant van de reddingszone enkele uren later op een persconferentie. Op de ochtend van de tragedie arriveert Koning Willem-Alexander, gekleed en stralend, ter plaatse. Na een gesprek met de burgemeester van Voorschoten en de brandweer en ambulancediensten prijst de koning het effectieve optreden van de hulpdiensten: “Groet aan de snelheid. [avec laquelle] De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ik denk dat we de reddingswerkers dankbaar mogen zijn die midden in de nacht klaar stonden om in te grijpen.” Inderdaad, binnen twee uur na het ongeval werden negentien slachtoffers geëvacueerd naar vijf ziekenhuizen door een dozijn ambulances en reddingshelikopters.

Bij het ongeval kwamen 30 mensen om het leven en één stierf.
Ongeveer dertig mensen kwamen om bij de ontsporing van de trein en één stierf. © Robin Van Lonkhuijsen/ANP/ABACA

De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. Wouter Koolmees, directeur van NS, geeft toe: “Net als iedereen heb ik veel vragen.” De Nederlandse politie en een onafhankelijke overheidsinstantie gaan nu proberen de oorzaken en het verloop van deze tragedie te begrijpen.

READ  Op 19 november was de Omicron variant al in Nederland
Koning Willem-Alexander ontdekte samen met staatssecretaris Vivian Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat de omvang van het ongeval.
Willem-Alexander van Nederland ontdekte samen met Vivienne Heijinen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de omvang van de ramp. © Robin Van Lonkhuijsen/ANP/ABACA