Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Willem-Alexander en Maxima uit Nederland gaan naar Griekenland!

Willem-Alexander en Maxima uit Nederland gaan naar Griekenland!

Koning Willem-Alexander, zijn vrouw koningin Máxima en hun drie dochters arriveerden op 8 juli 2024 in hun Griekse zomerhuis. De zomervakantie komt terwijl het Nederlands elftal zich voorbereidt op het spelen in de halve finales van het EK voetbal. Het ontbreekt aan soevereiniteit.

De zomervakantie begint onder de zon voor koning Willem-Alexander en koningin Maxima. De Nederlandse pers meldt dat het soevereine echtpaar op 8 juli met een regeringsvliegtuig in Griekenland aankwam. Zat King, een professionele piloot, aan het stuur van het vliegtuig? Mysterie. Eén ding is zeker: prinsessen Katharina-Amalia, Alexia en Ariane hebben ook hun koffers gepakt op hun favoriete vakantiebestemming, de Peloponnesos Villa.

Tijdens de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie afgelopen juni zei prinses Alexia dat ze uitkeek naar de pauze. “Het is geweldig om met mijn ouders op vakantie te zijn, het is geweldig”, zei hij voordat hij eraan toevoegde: “Aangezien alle leden van de familie overal zijn, is het fijn om het hele jaar door samen een beetje zomer te beleven.”

Grieks eigendom van het Nederlandse koningspaar. Het ligt aan de Argolische golfbaan en heeft drie villa’s, twee zwembaden en een privéstrand. © Costas Mitropoulos/AP/SIPA

Willem-Alexander en zijn dierbaren genieten al jaren van een luxe verblijf in de badplaats Torufi. Het pand aan de kust van 4.000 m2 bestaat uit drie villa’s met eigentijdse lijnen, onderling verbonden door terrastuinen. Een privéstrand maakt het gebied compleet. Als de residentie een oase van rust en privacy is voor vorsten, weg van hun verantwoordelijkheden, is het ook een bron van controverse voor de koninklijke familie.

Lees meer >> Willem-Alexander en Maxima’s Griekse villa van Nederland: problemen in het paradijs

Het werd in 2012 gekocht voor een mooi bedrag van 4,5 miljoen euro, na de ramp van een eerder vastgoedproject dat het echtpaar in Mozambique voor ogen had. De kwestie, waarover in het parlement werd gedebatteerd, schokte de publieke opinie vanwege de kosten en keuzes in dit politiek onstabiele land. In oktober 2020, te midden van de COVID-19-pandemie, laaide de controverse opnieuw op toen de koninklijke familie besloot op vakantie te gaan in hun Griekse villa toen Nederland aan een tweede lockdown begon. De vorsten keren haastig terug naar Den Haag en gaan zelfs zo ver dat ze een videoboodschap uitbrengen waarin ze zich verontschuldigen.

READ  Máxima en Brigitte Macron uit Nederland, een ontmoeting tussen diplomatie en medeplichtigheid

Eurovoetbal in dit alles?

Het vertrek van de koninklijke familie vindt plaats in een levendige sportomgeving nu het Nederlands elftal de halve finale van het EK voetbal heeft bereikt. De wedstrijd tussen de Oranjes – de bijnaam van het Nederlandse elftal – en Engeland wordt op 10 juli gespeeld in het Signal Induna Park in Dortmund, waar de Koning zijn plaats niet zal innemen, in tegenstelling tot de verwachte 75.000 Nederlandse supporters. Als sommigen verrast zijn door deze koninklijke afwezigheid, wil de pers geruststellen en suggereren dat de soeverein inderdaad aanwezig zal zijn bij de Nederlandse spelersfinale.

Willem-Alexander uit Nederland volgde, ondanks dat hij een grote sportfan was, zijn collega’s niet, die erg betrokken waren bij dit langverwachte toernooi. Koning Frederik van Denemarken woonde op 20 juni samen met zijn dochter prinses Josephine de wedstrijd tussen zijn land en Engeland bij. Ook voor prins William was het een spannende avond. Twee dagen later juichten de Belgische koning Filip en zijn drie kinderen, prinsen Gabriël en Emmanuel en prinses Eleonore, hun team toe vanuit het stadion van Keulen.

Met uitzondering van 17 juli staan ​​er tot 27 augustus geen toezeggingen op de agenda van de soeverein. Deze dag is het tien jaar geleden dat het vliegtuigongeluk MH17 aan 196 Nederlanders het leven kostte. Als er nog niets officieel bekend is gemaakt, zal het koninklijk paar op 26 juli aanwezig zijn bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. De vorst, die lid is van het Internationaal Olympisch Comité, mag deelnemen aan enkele sportevenementen waarvan de aard nog niet bekend is. Het lijkt ondertussen op vakantie.

READ  Drie doden bij schietpartij in ziekenhuis Rotterdam