Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wie is de nieuwe premier en voormalig hoofd van de inlichtingendienst Dick Shof?

Wie is de nieuwe premier en voormalig hoofd van de inlichtingendienst Dick Shof?

‘Je kunt me vertrouwen,’ beloofde hij. op zijn rekening, Dick Scoof. Het voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst is dinsdag beëdigd als premier van Nederland als hoofd van een rechtse coalitieregering.

Dick Schoof volgde Mark Rutte op, die sinds 2010 aan de macht was en verraste het land en Europa als geheel na de verpletterende verkiezingsoverwinning van extreemrechtse leider Geert Wilders. Laatstgenoemde werd benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO.

Dick Schoof presenteerde zijn ministers aan koning Willem-Alexander van Nederland onder het goud van een koninklijk paleis in Den Haag. Allen ondernamen stappen om trouw te beloven aan de Soeverein en de Grondwet.

Er werd een “compromis” gevonden in Dick Scoop

“Ik ben erg ongeduldig om als premier te dienen”, schreef hij in X. “Voor een veilig en eerlijk Nederland met sociale zekerheid voor iedereen. Migratie, dialoog, duidelijke examens halen. Je kunt mij vertrouwen”, voegde hij eraan toe.

Klik“Ik aanvaard”Je accepteert het plaatsen van cookies door externe diensten zodat je toegang krijgt tot content van onze partners.

Meer informatie op de pagina Cookiebeheerbeleid

Geert Wilders werd gedwongen zijn ambities om premier te worden op te geven nadat sommige partijen dreigden zich van hem los te maken vanwege zijn anti-islamitische en eurosceptische standpunten.

READ  Wat is het verschil tussen Nederland en Holland?

In plaats daarvan kwamen de vier coalitiepartijen overeen dat hun leiders geen deel zouden uitmaken van de regering en werd een compromis bereikt met de 67-jarige Dick Shoof, zonder partij. Deze marathonliefhebber zal zijn uithoudingsvermogen en ervaring in de wandelgangen van de macht in Den Haag nodig hebben om een ​​fragiel bondgenootschap overeind te houden. “Hij zal nog veel werk moeten verzetten om ideologische en persoonlijke conflicten onder controle te houden”, zegt Sarah de Lange, hoogleraar politiek pluralisme aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens een dinsdag gepubliceerde Ipsos-enquête is het vertrouwen van het publiek in de regering gestegen tot 42%, na in september 2022 te zijn gedaald tot 29%.

“Ruime ervaring bij toonaangevende overheidsinstanties”

Dick Schoof zei dat hij ’toegewijd’ was aan de uitvoering van de plannen van de coalitie, die gericht zijn op het invoeren van een ‘steeds strenger asielbeleid’ en een reeks maatregelen om ‘de immigratie onder controle te houden’. Het 26 pagina’s tellende regeerakkoord, getiteld ‘Hoop, Moed en Trots’, roept ook op tot het onderzoeken van het idee om de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

Hij wil ‘een premier voor alle Nederlanders’ zijn. “Ik ben zonder feest. Ik zie niet dat Geert Wilders onder controle wordt gehouden’, zei ze. ‘Gezien zijn ruime ervaring als hoofd van overheidsinstanties weet hij zeker hoe hij zijn standpunt moet verdedigen’, zei Sarah de Lange. ‘Als Wilders hem onder druk probeert te zetten door publiekelijk kritiek uiten op zijn daden op X. Hoe hij zal reageren blijft een open vraag”, meent hij.

READ  Nederland ontving in het eerste kwartaal een miljoen vaccins minder dan verwacht

Dick Schoof heeft een sleutelrol gespeeld in verschillende crisissituaties, waaronder het onderzoek na het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne in 2014. Hij was toen hoofd van het Nederlandse bureau voor terrorismebestrijding.

Vermogensoverdracht na levensduurregistratie

Dick Schoof, voormalig lid van de Partij van de Arbeid, heeft de steun van de linkse oppositieleider Franz Timmermans, hoewel hij wordt omschreven als “duidelijk een Wilders-kandidaat”. De verschuiving naar rechts in Nederland komt tegen de achtergrond van de opkomst van extreemrechtse partijen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, waar zondag als eerste een nationale bijeenkomst plaatsvond in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen.

In Nederland maakte de machtsoverdracht een einde aan de veertien jaar dat Mark Rutte in het ’tourette’-kantoor van de premier in Den Haag had gezeten, een oud record in Nederland. Zijn ambtstermijn als premier verliep niet zonder problemen, maar hij slaagde erin aan de macht te blijven en kreeg de bijnaam ‘Teflon Mark’ vanwege zijn vermogen om corruptie te weerstaan.

In een plechtige afscheidsrede zondag verontschuldigde hij zich voor een schandaal waarbij duizenden ouders ten onrechte werden beschuldigd – in sommige gevallen na etnisch profileren – van het op frauduleuze wijze ontvangen van kinderbijslag. Ook zei hij spijt te hebben van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning in de regio Groningen in het noorden van het land.