Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wilders staat voor een cruciale stap in zijn zoektocht naar een coalitie

Wilders staat voor een cruciale stap in zijn zoektocht naar een coalitie

Geert Wilders reageert op journalisten op 7 februari 2024 in Den Haag, Nederland (Sem van der Waal).

De Nederlandse extreemrechtse leider Geert Wilders, die worstelt met het vormen van een regering in Nederland, staat maandag voor een cruciale dag waarop een langverwacht rapport over de weg naar het vormen van een coalitie aan het parlement wordt gepresenteerd.

Na zijn verrassende verkiezingsoverwinning in november, die schokgolven door heel Europa veroorzaakte, besloot dhr. Wilders heeft geprobeerd andere partijen voor zijn zaak te scharen met een klimaatsceptisch, islamofoob en anti-Europees manifest.

Hij hoopt een vierledige coalitie te vormen met de liberale VVD-partij, de agrarische partij BBB en de centristische New Social Deal (NSC)-partij onder leiding van anti-corruptiekampioen Pieter Omtzigt.

Maar de sfeer tijdens de gesprekken bleek vanaf het begin schadelijk, waarbij partijleiders voortdurend boertjes stuurden op de sociale media en Mr. Wilders wijst op fundamentele verschillen in het ongrondwettelijke beleid van de Partij voor de Vrijheid (PVV).

Volgens laatstgenoemde kwam de situatie tot een hoogtepunt toen de NSC zich dinsdag abrupt terugtrok uit de gesprekken zonder andere partijleiders te waarschuwen. De officiële rechtvaardiging voor zijn vertrek was de erbarmelijke toestand van de Nederlandse overheidsfinanciën, die dhr.

Het abrupte vertrek werd slecht ontvangen door Ronald Blasterk, de voormalige minister belast met het toezicht op de gesprekken: hij was woedend over het gebrek aan respect en beweerde erover te hebben vernomen via WhatsApp.

Alle ogen zijn nu gericht op Plasterk, die maandag zijn langverwachte rapport aan het parlement zal presenteren over de voortgang van de discussies en de weg voorwaarts voor coalitievorming.

READ  Nederland beperkt de chipexport naar China

“Het is een grote puzzel”, vertelde Rene Kuperes, onderzoeker van het Clinkendale Instituut, aan AFP.

– “Geen uitweg” –

Dhr. Volgens Kuberas heeft dhr. Het rapport zal grote politieke meningsverschillen helpen overbruggen en de weg vrijmaken voor de terugkeer van Omtzigt.

Een andere optie is om deze gespreksronde beëindigd te verklaren, te proberen een minderheidsregering te vormen of weg te lopen.

Labour-leider Franz Timmermans wacht. De coalitie van zijn partij met de Groenen werd tweede bij de verkiezingen, maar de voormalige vice-president van de Europese Commissie heeft moeite om voldoende steun te verwerven om een ​​regering te vormen.

Een terugkeer naar het referendum zou een laatste redmiddel zijn, maar een dergelijk klimaat zou de politieke partijen vervreemden, die bezig zullen zijn met een andere belangrijke deadline in het voorjaar, de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

En als we de peilingen mogen geloven, kan de PPV alleen maar profiteren van de nieuwe parlementsverkiezingen.

Wat zijn in deze puinhoop de kansen van de heer Wilders om premier te worden? “Ik denk niet dat het echt een haalbare optie is, omdat het internationaal zo'n schandaal voor Nederland zou zijn”, constateert René Kuperes, al lijken er op dit moment niet veel goede alternatieven te zijn.

“Het wordt een ramp met Wilders en een ramp zonder Wilders. We zitten in een uitzichtloze situatie”, meent hij.

Wat er ook gebeurt, het proces zal niet snel zijn. Mark Rutte, die aftrad als liberale premier, had 271 dagen nodig om zijn regering te vormen.

READ  Nederland - Regeringscoalitie bedreigd door meningsverschillen over immigratie - 07/07/2023 om 09:54

Ondertussen heeft dhr. Kuperus vermeldt.

“Van buitenaf lijkt het een puinhoop. Maar uiteindelijk hebben we nog steeds een regering. En we hebben een zeer stabiele bureaucratie waarop het land rust”, zegt hij.

ric/cvo/ref/bpi/jnd