Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een zware klap voor Wilders in zijn zoektocht naar een meerderheidsregering

Een zware klap voor Wilders in zijn zoektocht naar een meerderheidsregering

De Nederlandse extreemrechtse leider Geert Wilders, die aandringt op de vorming van een regering in Nederland, kreeg maandag een tegenslag toen de man die toezicht hield op de gesprekken zei dat er momenteel geen weg is naar een deal.

Na zijn verrassende verkiezingsoverwinning in november, die schokgolven door heel Europa veroorzaakte, besloot dhr. Wilders heeft geprobeerd andere partijen voor zijn zaak te scharen met een klimaatsceptisch, islamofoob en anti-Europees manifest.

Hij hoopt een vierledige coalitie te vormen met de liberale VVD-partij, de agrarische partij BBB en de centristische New Social Deal (NSC)-partij onder leiding van anti-corruptiekampioen Pieter Omtzigt.

Maar de sfeer tijdens de gesprekken bleek vanaf het begin schadelijk, waarbij partijleiders voortdurend boertjes stuurden op de sociale media en Mr. Wilders wijst op fundamentele verschillen in het ongrondwettelijke beleid van de Partij voor de Vrijheid (PVV).

Oud-minister Ronald Plasterk, die toezicht houdt op de onderhandelingen, zegt in een maandag langverwachte verklaring dat de verschillen tussen de NSC en de PVV te groot zijn.

“Er zijn zeker aanzienlijke verschillen tussen de vier partijen op een aantal punten”, aldus Plasterk, wiens rapport zei dat de partijen weinig vooruitgang hadden geboekt in de besprekingen om een ​​coalitie te vormen.

“Een compromis over een bepaalde kwestie is onmogelijk omdat de bereidheid van de partijen om concessies te doen afhangt van de mate waarin anderen concessies doen”, schreef hij.

Volgens laatstgenoemde kwam de situatie tot een hoogtepunt toen de NSC zich dinsdag abrupt terugtrok uit de gesprekken zonder andere partijleiders te waarschuwen. De officiële rechtvaardiging voor zijn vertrek was de erbarmelijke toestand van de Nederlandse overheidsfinanciën, die dhr.

READ  De Spaanse groep Ferrovial verhuist het hoofdkantoor naar Nederland

Deze plotselinge terugtrekking werd slecht ontvangen door Ronald Plasterk. Hij zei dat hij erachter kwam via WhatsApp en was woedend over het gebrek aan respect.

De NSC zei bereid te zijn een minderheidsregering bij elke gelegenheid te steunen, maar wilde geen ministers ter beschikking stellen.

De NSC verklaarde dat de kloof tussen de partij en de PVV op het gebied van de rechtsstaat “extreem groot” was, zo blijkt uit een verklaring van Plasterk, waarover woensdag in de Tweede Kamer wordt gedebatteerd.

Dhr. Blasterk merkte op dat het niet onmogelijk is om uiteindelijk tot overeenstemming te komen, maar niet onder zijn leiding.

‘Ik raad aan een nieuwe onderhandelaar te benoemen met uitgebreide bestuurlijke en politieke ervaring’, zei hij.

“Geen uitweg”

“Het is echt hoofdpijn”, vertelde René Kuperes, een onderzoeker aan het Clinkendale Instituut, aan AFP.

Labour-leider Franz Timmermans wacht. De coalitie van zijn partij met de Groenen werd tweede bij de verkiezingen, maar de voormalige vice-president van de Europese Commissie heeft moeite om voldoende steun te verwerven om een ​​regering te vormen.

Maar dhr. Plasterk merkte op dat de deelname van andere partijen aan toekomstige onderhandelingen “zeer nuttig” zou zijn.

Een terugkeer naar het referendum zou een laatste redmiddel zijn, maar een dergelijk klimaat zou de politieke partijen vervreemden, die bezig zullen zijn met een andere belangrijke deadline in het voorjaar, de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

En als we de peilingen mogen geloven, kan de PPV alleen maar profiteren van de nieuwe parlementsverkiezingen.

(L naar R) PVV-leider Geert Wilders, speech supervisor Ronald Plasterk, VVD's Dylan Yesilkos en BBB's Caroline van der Plass spreken tijdens de gesprekken in Den Haag, Nederland op 7 februari 2024 / Sem van der Wall / ANP / AFP

Wat zijn in deze puinhoop de kansen van de heer Wilders om premier te worden? “Ik denk niet dat het echt een haalbare optie is, omdat het internationaal zo'n schandaal voor Nederland zou zijn”, constateert René Kuperes, al lijken er op dit moment niet veel goede alternatieven te zijn.

READ  In Nederland beperken universiteiten de toelating van Chinese studenten

“Het wordt een ramp met Wilders en een ramp zonder Wilders. We zitten in een uitzichtloze situatie”, meent hij.

Wat er ook gebeurt, het proces zal niet snel zijn. Mark Rutte, die aftrad als liberale premier, had 271 dagen nodig om zijn regering te vormen.