Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland is in de greep van de sterkste zomerstorm ooit gemeten

Nederland is in de greep van de sterkste zomerstorm ooit gemeten


LNederland was woensdag in de greep van de sterkste zomerstorm ooit gemeten en honderden vluchten moesten worden geannuleerd op de luchthaven Amsterdam Schiphol, een van de belangrijkste luchthavens van Europa, terwijl wegen geblokkeerd waren.

Windsnelheden tot 146 km/u teisteren de kust van de Noordzee, waardoor bomen worden omgehakt en de Nederlandse autoriteiten ertoe worden aangezet mensen te adviseren thuis te blijven.

De luchthaven Schiphol waarschuwde dat een combinatie van harde wind, regen en slecht zicht zou leiden tot “zeer beperkt vliegverkeer” bij zowel vertrek als aankomst tot minstens 15.00 uur (13.00 uur GMT).

Volgens de publieke omroep NOS zijn ruim 300 vluchten geannuleerd op de luchthaven Schiphol, een van de grootste luchtvaartknooppunten van Europa.

In het noorden van het land werden om veiligheidsredenen treinen stopgezet en werd een belangrijke snelweg in Alkmaar, nabij Amsterdam, afgesloten na een vrachtwagenongeluk, zeiden Nederlandse functionarissen.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vier regio's in het noorden van het land een ‘code rood’-waarschuwing afgegeven – het hoogste niveau.

Het kabinet heeft mensen in de provincie Noord-Holland, waartoe ook de gemeente Amsterdam behoort, een mobiele telefoon gestuurd om thuis te blijven. Het wordt aanbevolen om alleen in levensbedreigende situaties de hulpdiensten te bellen.

De op één na hoogste aanhoudende wind met kracht 11 op de schaal van Beaufort werd gemeten in de haven van IJmuiden in Noord-Holland, de “sterkste zomerstorm ooit gemeten” in het land, volgens de Nederlandse weersvoorspellingswebsite Weerplaza.

De windsnelheid van 146 km/u gemeten in IJmuiden was de sterkste die ooit in de zomer in Nederland is gemeten, waar het stormseizoen doorgaans van oktober tot april duurt, zo meldde de site.

READ  In Nederland is bij 13 passagiers de Omicron-variant geconstateerd

Omdat een derde van het landoppervlak onder de zeespiegel ligt, is Nederland bijzonder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden en de gevolgen van klimaatverandering.

Volgens het Nationaal Meteorologisch Instituut (KNMI) is de zeespiegelstijging een van de belangrijkste gevolgen van de opwarming van de aarde in Nederland.

Tussen 31 januari en 1 februari 1953 veroorzaakte een golf van ernstige depressies op de Noordzee ruim 2.500 doden in Nederland, België en Groot-Brittannië, waaronder 1.836 Nederlanders.

05/07/2023 11:33:54 – De Hack (AFP) – © 2023 AFP