Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Wiel deed ik wat sommige sporten deden”

De snelste vrouw van het land (10,90 over 100 meter), Ajla Del Ponte, explodeerde dit jaar op het internationale toneel. Nu wil je ze zien vechten met de beste hardlopers ter wereld.

Futures Del Ponte en coach Laurent Moyle hebben grote ambities.

sluitsteen

Maar hoe ver gaat Ajla Del Ponte? Nadat ze in 2020 schitterde door verschillende races van 100 meter te winnen in de Diamond League, bevestigde Ticino dit jaar en onthulde ze zichzelf aan de hele wereld.

De 25-jarige sprinter passeerde op de Olympische Spelen tweemaal de symbolische 11 seconden en bereikte daarmee de finale van de 100 meter (zesde). Twee weken geleden bevestigde ze haar Zwitsers record in het veld door in 10’90 te winnen op de internationale Résisprint-meeting in La Chaux-de-Fonds. Donderdagavond schreef ze zich in voor een solide prestatie in Atltissima toen ze als zesde eindigde om 10’97 in een zeer zware race.

Indrukwekkende consistentie laat coach Laurent Moyle grote ambities voor de toekomst koesteren. “Ik vertelde Ajla dat we niet mikten op een 10″ 85 of 10″ 80, maar een 10” 60. Ze moet geïnspireerd zijn door wat hardlopers als Elaine Thompson-Herah doen (op 10″54 voor Eugene afgelopen zaterdag) of Shelly-Ann Fraser-Pryce (donderdag om 10 ’60 in Lausanne) zei Fribourjois aan de zijlijn van de bijeenkomst in Lausanne.Alvorens zijn woorden te ondersteunen: “Aan het einde van het seizoen zullen we niet alleen werken aan het verbeteren van ons Zwitserse record. Je liet een geweldige consistentie zien in minder dan 11 seconden, en nu mikken we hoger. Het zal tijd kosten, maar je moet echt ambitieus zijn.”

READ  Euro 2020: Nederland naar achtste, domineert Oostenrijk - rts.ch

En de belangrijkste belanghebbende, zich bewust van haar potentieel, heeft duidelijk dezelfde golflengte als haar coach. “Nu zullen we deze tijden blijven verkorten en we zullen zien waar dat ons brengt. Als je vrouwen met Jamaicaanse snelheid ziet rennen, wil je gewoon hetzelfde doen. Zoals ik al zei, er is geen limiet. Op een dag ben ik misschien in staat om zulke prestaties neer te zetten”, verklaarde hij Del Ponte aan het einde van zijn races in Lausanne.

Laurent Mooy: ‘We houden duidelijk van haar’

Maar om op dat niveau te komen, zal de Europees kampioene op de 60m indoor zichzelf moeten overtreffen en het werk blijven doen. En races zoals de Olympische Spelen kunnen alleen maar nuttig zijn voor de rest van zijn carrière. “Als je bij de besten bent, leer je daar het meest”, gaf ze donderdagavond toe.

En Laurent Mooy zou niet anders zeggen. “Dat we in races als deze zijn, toont echt het werk dat gedaan is. We moeten ook geen stappen overslaan, maar we houden er natuurlijk van. We willen meedoen aan de strijd en altijd dichterbij zijn. Het motiveert elke dag op de training om het te proberen”, aldus de stercoach. vertelde het Olympisch Centrum in Pappendale, Nederland. Vul dit gat zo goed mogelijk op.”Die laatste is ervan overtuigd dat zijn stiefzoon, die hem in 2015 vervoegde, de potentie heeft om het waar te maken. Nog steeds switchend tussen haar sportleven en haar studie, is Del Ponte altijd volledig betrokken geweest bij wat ze doet.

READ  België en Nederland afgewezen door het Hof van Arbitrage voor de Sport, die een gemengd resultaat van 4x400m . handhaaft

“Ejla heeft gedaan wat maar weinig sporten van haar niveau hebben gedaan in een competitief veld als de 100 m. Ze studeert ook een heel, heel hoog niveau parallel. Nu is de druk een beetje afgenomen nadat ze haar MA (in Arts, Geschiedenis en Italiaans aan de Universiteit van Lausanne) en begon te promoveren. Dit geeft haar meer flexibiliteit en tijd, legde Moyle uit.

Hij kijkt er nu naar uit om een ​​actieve getuige te zijn in de toekomst van de inwoner van Locarno. “Ze begon haar carrière nu met een tijd van 10.90. Ze zit nu in de grote competities. Met tijden als deze doen we alle grote vergaderingen, met de grote finales. Maar we willen ze niet alleen. We willen proberen om betrokken zijn bij de strijd om medailles te winnen.” Het lijdt geen twijfel dat de Zwitserse atletiek nu al aan het kwijlen is.