Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom traint Iga Swiatek met een pleister op zijn mond?

Waarom traint Iga Swiatek met een pleister op zijn mond?

Toen Iga Swiatek in eerste instantie zijn backhand en forehand zag swingen met zijn mond bedekt met ducttape, rees de vraag: zaten we in een eigentijdse versie van “de bal omhoog slaan en je mond houden”? Een drievoudige winnaar op Roland-Garros die niet de reputatie heeft een onbeantwoorde masochist te zijn, het was noodzakelijk om naar een alternatief pad te zoeken.

“Het wordt moeilijker om te ademen als je alleen door je neus ademt en mijn hartslag gaat gemakkelijker omhoog. Ik denk dat het te maken heeft met het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen…”

Vooruitlopend op de Canadian Open gaf de 22-jarige Pool een voorsprong door uit te leggen: “Het is moeilijk voor mij om te ademen als je alleen door je neus ademt en mijn hartslag sneller versnelt, weet je? Ik denk dat het te maken heeft met het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen…” De nummer één van de wereld, die deze werkstijl al enige tijd aanhangt, geeft toe te vertrouwen op de instructies van een fysieke trainer in wiens volledige vertrouwen ze vertrouwt.

Nog een deugd: neusharen filteren stof, allergenen en andere deeltjes. Geoffrey Boady, expert in actief welzijn op sociale netwerken, garandeert dit “Neusademhaling zorgt voor een verhoging van de lactaatdrempel en vermindert KNO-ontsteking dankzij een afname van het aantal witte bloedcellen.”

Deze principes informeren een moderne praktijk genaamd Tikken op de mond (of verstopte mond, in het Frans) bestaat uit slapen met de mond afgesloten met tape, een methode om de nachtelijke ademhalingscyclus te verbeteren.

Will Stewart, een pijler van de England XV, is een overtuigde fan van mondtikken. (Frank Fougere/Het team)

Verschillende actoren in de sportwereld zijn overtuigde aanhangers, zoals Engelands hoeksteen vijftien Will Stewart en Boston Celtics-coach Joe Mazzola: “Het NBA-seizoen is fysiek en emotioneel veeleisend. We moeten voor onszelf en onze slaap zorgen.”

Boston Celtics-coach Joe Mazzola slaapt met zijn mond bedekt met ducttape

Boston Celtics-coach Joe Mazzola slaapt met afgeplakte mond om “voor zijn slaap te zorgen”, zegt hij. (Jean-Louis Marty/Alamy stockfoto)

Op dit moment heeft de Trinidadiaan Kieron Pollard geen commentaar gegeven op deze kwestie. In 2015 kreeg de cricketkampioen, de ster van de Indian League, gips op zijn mond als reactie op de bevelen van een scheidsrechter die hem ervan beschuldigde zijn tegenstander publiekelijk te provoceren.