Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voetballen in de schaduw van de rots

Noah Eisenberg ziet het allemaal door voetbal. Hij verhuisde vorig jaar van Wales naar Gibraltar dit jaar.

De 23-jarige Montrealer speelt al voor Europa Point, een van de elf teams die de eerste divisie vormen van dit Britse overzeese gebied op het puntje van het Iberisch schiereiland, net onder Spanje.

Europa Point is geen kracht in de ring, bovendien eindigde het vorig jaar als laatste in de competitie, maar daar komt verandering in, verzekert de jongeling.

“Het doel van het team is om naar de Europa League te gaan, dus er is veel geïnvesteerd om nieuwe spelers aan te trekken.”

startpunt

Noah Eisenberg is gepassioneerd en vindingrijk en zijn doel is om jaar na jaar beter te worden. Hij koestert ook de droom om terug te keren om in Noord-Amerika te gaan spelen.

“Het is altijd mijn droom geweest om dankzij voetbal te reizen en langzaam de ladder op te klimmen. Mijn doel is om elk jaar hoger te klimmen.

“Volgend jaar wordt het een overstap naar een beter team in Gibraltar of een overstap naar een betere competitie.”

In zijn contract, dat geldig is tot juni 2022, staat dat hij volgend jaar januari kan vertrekken als hij ergens anders een beter aanbod krijgt.

kaliber

Het is prima om te zeggen dat we in Gibraltar spelen, maar wat is het niveau van spelen?

“De top drie teams in de MLS, misschien zelfs beter omdat ze in de Europa League spelen.

“Vanuit het midden zijn we dichter bij de USL, de Canadese Premier League en zelfs de semi-prof.”

READ  Dutch Grand Prix: schema's en volledig tv-programma

Het seizoen begint op 17 oktober en zal 20 wedstrijden bevatten. Aangezien hij nog maar 23 jaar oud is, zou Eisenberg ook in het Onder-23-rooster van zijn club kunnen staan. Hij is precies de aanvoerder van het U23-team.

de weg van het kruis

Om bij Gibraltar te komen, maakte de jongeman echte stops voor de cross, het seizoen 2020 begon met Llangefni Town, een tweederangs club uit Wales.

“Ik heb maar drie wedstrijden gespeeld, daarna eindigde het seizoen in januari en ben ik vanwege de pandemie nooit meer hervat. Twee topteams toonden interesse in mijn zaakwaarnemer voor het volgende seizoen.”

Maar hij was nog niet aan het einde van zijn problemen.

Naast de pandemie is het door de Brexit nu ingewikkeld om in het VK te spelen. Het vereist een visum en is moeilijk te verkrijgen. Het is bijna onmogelijk om daar te spelen tenzij je een Brits paspoort hebt.”

eindelijk laten zien

Hij had een beurt in Israël, maar ging vanwege de pandemie niet open en toen kwam Gibraltar in beeld.

“Tijdens de pauze van het seizoen kreeg ik een aanbod van het Gibraltar-team, maar het was onmogelijk om terug te keren vanwege de pandemie, maar we hielden contact.

“In augustus kreeg ik eindelijk een aanbieding en heb ik me drie dagen later aangemeld”, zegt hij opgelucht.

Nu hoopt hij dat het een springplank zal zijn voor een nieuw avontuur; Dat is goed, want de missie van de Europa Point Club is om de carrière van jonge spelers te lanceren.

READ  Tournoy de France met Brazilië, Nederland en Finland in februari

Dit is bijzonder, Gibraltar. We kunnen vermelden dat de landingsbaan op de luchthaven door een afgesloten straat loopt voor landen en opstijgen.

Maar het gaat vooral op sportief vlak.

“Iedereen traint op verschillende plaatsen, maar alle wedstrijden vinden plaats in hetzelfde stadion, het enige stadion dat door de FIFA is goedgekeurd. Soms zijn er twee wedstrijden op rij”, zei hij over het Victoria Stadium, dat plaats biedt aan 5.000 toeschouwers.

“Niet alle beste spelers in de competitie komen van Gilbratar. Er zijn onder andere veel Spanjaarden en Engelsen.”

drastische verandering

Toen Noah Eisenberg in Wales was, bevond hij zich in een volledige voetbalomgeving.

“Het is een voetballand, het maakt deel uit van hun cultuur en het is erg professioneel.”

Hij was niet al te geschokt toen hij Gibraltar bereikte, want deze landtong is ontstaan ​​onder het Britse kolonialisme. Maar hij zag enkele verschillen.

“Het is heel anders in Wales, waar het koud en regenachtig is geweest, maar het is hier altijd warm.”

Het heeft ook de kenmerken van Gibraltar, een heel klein stadje met niet meer dan 32.000 inwoners, ingeklemd tussen de Middellandse Zee en de beroemde rots die het beroemd heeft gemaakt.

“Ik woon in Marbella, Spanje. Als ik ga trainen of spelen in Gibraltar, moet ik mijn paspoort laten zien. 50 meter van waar ik mijn paspoort laat zien, is het vliegveld en naast het stadion.”

afleiding

Zoals in veel kleine competities, is er een enorme kloof tussen de verschillende clubs.

Bovendien wordt hij niet betaald om te spelen, ook al is de competitie technisch professioneel. Maar het behandelt goed.

READ  WK 2022 - Qatarese spelers 'sorry' voor hun fans

“Mijn team behoort tot de armste omdat het een jonger team is, dus ik word niet echt betaald, maar al mijn onkosten worden betaald, zoals een auto en een appartement bijvoorbeeld.”

De dingen zijn echter heel anders als je de top van de piramide bereikt. Hoe beter het team, hoe hoger de salarissen. Tenzij het tegenovergestelde.

“In de grotere teams verdienen sommige spelers 9.000 pond ($ 15.300 CAD) per maand.”