Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Veteraan Bowling Kampioen Pepita Jack komt uit Orleans!

Je zou misschien denken dat Dubai de hoofdstad van influencers ter wereld is. Maar we hebben het mis. In de tweede helft van november 2021, Burj Khalifa is de hoofdstad van bowlen geworden.

Ja, u leest het goed. De hoofdstad van arcade, bowling, bowling… en vooral slaan met de schop. En het was tijdens deze ervaren bowlingtoernooien dat Orleans haar droom realiseerde: de top van de wereld bereiken.

Bij Winner’s Orléans Bowling gaan we voor de elite

Veertig jaar bowlen!

Pepita Jack is niet alleen gekroond tot wereldkampioen bowlingteam (vrouwen quad), maar ze heeft dat ook gedaan in een land, de Verenigde Arabische Emiraten, dat niet per se bekend staat om haar feministische standpunten (vrouwen mogen bijvoorbeeld pas sinds 2018 autorijden in Dubai ) : “Ja, het is een bron van trots naast de titel van wereldkampioen.”, geeft Pepita Jack, 62, van Winner Orleans Bowling Club toe.

“We hebben onze medailles gekregen uit de handen van prinsen. Ook al worden we goed ontvangen, het is nog steeds moeilijk om daar te lopen als je een vrouw bent.”

Maar terug naar het begin. Deze passie voor bowlen. “Ik ben een atleet, sinds ik vijf jaar oud ben doe ik aan gymnastiek, atletiek, voetbal …” Bovendien, Tijdens de derde inning, toen ze voetbalkeeper was, ontdekte Pepita bowlen. “We wonnen de afdelingstitel met USM Olivet. En we kwamen bowlen. Die dag waren er twaalf uur Orleans (autorally, noot van de redactie). Ik speelde echt goed. was een gezellige ontmoetingsplaats.”

Zij die ook muziek en theater maakte, geeft alles op voor deze sport die in de winter geen vettige oorzaken kent, zoals voetbal! Ze behaalde haar BA in 1982. Ze is 23 jaar oud.

Een meisje dat een medaille won op het EK

Pepita Jack was ook bondscoach. Foto’s van Albanië Georgios

Maar het sportlandschap is sinds het begin enorm veranderd: “Twintig jaar geleden stonden bijvoorbeeld alle bowlingbanen elke avond vol! Met competitiewedstrijden.”

wat dan ook. Bowling behoort tot de familie Pépita: haar man, Denis, is de voorzitter van de Bowlingclub Winner’s Orléans (hij was bondscoach) en hun dochter, Amandine, is noodzakelijkerwijs besmet met het virus. Ze is de enige speelster in Frankrijk die de Duitse kampioen wordt. Ze won ook een bronzen medaille op het EK. En een tijdje speelde Amandine met … haar moeder, in zakelijke sporten.

Eerste show in Frankrijk

Moeder van de wereldkampioen dus. “Aangezien we geen Olympisch team zijn, is de hoogste titel de wereldkampioen”, bevestigt Pepita Jack, die werkt voor het ministerie van Financiën. Zo won hij in Dubai met zijn drie partners met het Franse nationale team de eerste gouden medaille in de geschiedenis van ons land in deze sport.

“We zijn een klein bowlingland vergeleken met anderen. En in Dubai, We verslaan nog steeds de profs die dezelfde competitie speelde als wij. Dit is uitzonderlijk. Realiseer je je dat we mensen hebben ontmoet die elke dag spelen en in hun levensonderhoud voorzien? We zagen ze op tv, in het Amerikaanse professionele circuit. En daar, we raken ze! “

Bowlen: sport of entertainment?


Bowlen wordt door de meeste Fransen als een hobby beschouwd, bowlen wordt beoefend op plaatsen waar alcohol geschonken wordt. En dit is het probleem…

“Als je begint, legt Pepita Jack, de wereldkampioen, uit, is het meer om vrienden te ontmoeten, tussen vriendinnen. Maar daarna is het echt een sport.
Het vereist coördinatie, kracht, uithoudingsvermogen en veel aandacht. We zwaaien tonnen en tonnen ballen in competitie. Ballen met een gewicht van 15 pond (bijna 7 kilogram), we gooien er tien en vijftien bij elke wedstrijd.”

Bowling is sinds 1998 een spraakmakende sport in Frankrijk. maïs…
“Er zijn maar heel weinig sporten die worden beoefend op een plek waar alcohol wordt verkocht.”, bevestigt Dennis Jacques, voorzitter van Winner’s Orléans Bowling. “In de bowlingbaan is een bar op nog geen tien meter van de piste…”

“Daardoor hebben we het moeilijk om een ​​Olympische sport te zijn”, antwoordt wereldkampioen Pepita Jack. “In Nederland, Zweden en de Verenigde Staten zijn er alleen bowlingtrainingscentra, en geen bars.”

Waar ga ik bowlen in Laura?

Alban Prachtig