Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Urban Sports: Frankrijk’s eerste ronde netruimte opent in Saint-Denis

De grote ramen van polycarbonaat in de laatste van de zeven stadions worden nog steeds gedweild als de eerste vier klanten arriveren in de kamer met het Urban Roundnet-merk. “Gratis koffie! Jean-Roman Saintes, die het concept met zijn partners lanceerde, huilde zaterdag in Saint-Denis. Een oude werkplaats verlicht door een 7 meter hoog glazen plafond benadrukt een oppervlakte van meer dan 700 vierkante meter en is een sport die nog weinig bekend is in Frankrijk: Roundnet of Spikeball, genoemd naar de fabrikant die dit systeem populair maakte, vooral in de Verenigde Staten Staten.

“Het is de eerste kamer in zijn soort in Frankrijk en bestaat ook nergens anders”, vervolgt Jean-Roman Saintes bij de presentatie van het gebouw. Het idee ontstond tijdens een bruiloft! We brachten een groep om te spelen en zodra we begonnen, kwamen de gasten naar ons toe en wilden ze proberen mee te doen. Velen van hen kochten later de apparatuur. »

De toegankelijkheid en eenvoud van het spel en het gemak van de benodigde apparatuur verklaren dit succes. Een rubberen bal die met blote handen moet worden geraakt, een cirkelvormig net dat op de grond is bevestigd om te zorgen voor stuiteren en… Dat is alles: teams, meestal bestaande uit twee beoefenaars, kunnen elkaar beginnen uit te dagen en vooral plezier te hebben.

Vanaf de eerste uitwisseling van discipline, die een mengeling van volleybal en tennis oproept, explodeerde geschreeuw en gelach. Arthur, 28, is zaterdag de eerste die de deur van de kamer oversteekt. “Ik speel daar al twee of drie jaar”, legt de jonge man uit Parijs uit. Ik heb deze sport in de Verenigde Staten gezien en het wordt meestal beoefend op grote grasvelden, op mooie dagen. We hadden een geweldige tijd en daar wilde ik de binnenspeeltuinen ontdekken met mijn vrienden. »

READ  'Frankrijk wordt een echt voetballand'
Het ronde net wordt in twee teams geoefend, met een rubberen bal en een net op de grond, om te stuiteren. LP / Claire Gideon

De investering is 230 duizend euro waard voor het bedrijf Urban Roundnet dat, indien succesvol, een tweede locatie in Ile-de-France wil openen en vervolgens franchises wil vestigen in de provincies en zelfs in Europa. “Er zijn 75.000 gewone of gewone spelers in de regio Parijs, misschien 200.000 in het hele land. Er is een competitie die een jaar geleden is opgericht, legt Jean-Roman Saints uit. Het wordt ook veel beoefend in België, Duitsland en Nederland. Het voordeel van de kamer is dat je om 17.00 uur kunt blijven spelen als het koud is, als het regent of als het donker is.”

In de hoofdstad en de buitenwijken komen amateurs informeel samen in parken, op pleinen, in gymzalen of op pleinen, zoals de trocadero. “Er zijn honderd clubs in Frankrijk. De twee grootste regio’s zijn historisch gezien Parijs en Toulouse”, bevestigt Jean-Roman Saints.

Urban Roundnet, Calone-straat 29, in Saint-Denis. Tijden en prijzen Urbanroundnet.com.