Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Slecht weer: Nederland heeft minder te lijden dan zijn buren

Bewoners van Walkenberg zijn vrijdag doorgegaan met het opruimen van hun ondergelopen huizen nadat het zuiden van Nederland slecht weer trof, waar ervaring en investeringen in waterbeheer hun vruchten lijken af ​​te werpen.

De hevige regenval in Europa van de afgelopen dagen heeft in Nederland veel schade aangericht, maar tot nu toe is niemand om het leven gekomen.

Over de grens, in Duitsland en België, zijn zeker 120 mensen omgekomen.

De straten stonden onder water, voertuigen werden weggevaagd en duizenden mensen werden geëvacueerd, maar materiële schade kwam op de tweede plaats na het tragische dodental in de buurlanden.

Waarnemers in Nederland zeggen dat het onderhoud en de investering van dijken in de afgelopen decennia heeft bijgedragen aan het verminderen van schade, waardoor mensen zijn beschermd tegen stijgende zeespiegels op een derde van het landoppervlak onder de zeespiegel in Nederland.

Bovendien had de regio die het meest werd getroffen door plotselinge overstromingen, in tegenstelling tot het westelijke deel van Duitsland, meer tijd voor de Nederlanders om zich voor te bereiden op het stijgende water.

– “Evenwicht is onder controle” –

“Ondanks de enorme wateroverlast is de situatie onder controle”, zei Eric von Pierrendong, een woordvoerder van Rijkswatersdat, vrijdagmiddag.

“Het maakt deel uit van onze waterbeheerplannen”, vertelde hij aan AFP.

Na de catastrofale overstromingen van de jaren negentig, vooral in 1995, moesten 250.000 mensen en een miljoen dieren worden geëvacueerd, en de Nederlanders hebben de rivieroevers op grond van hun ervaring opnieuw ontworpen.

Er is ruim 2 miljard geïnvesteerd in het verbreden van de oevers, die bij overstromingen onder water komen te staan. De werken werden in 2019 afgerond.

READ  Dit kleine dorp, gelegen in Nederland, is als een sprookjesachtige omgeving

“In plaats van hogere kanalen aan te leggen, proberen we de rivieren meer ruimte te geven”, legt Rijkswaterstad uit.

In 2005 is een soortgelijk project gestart om de muze meer ruimte te geven en zijn de dijken langs de oevers versterkt.

– “te veel gewend” –

Sinds het EU-mandaat in 2007 zijn veel landen begonnen met het verbeteren van het overstromingsrisicobeheer, maar Marlene von Rijzwick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit van Utrecht, merkt op dat “de Nederlanders misschien een begin hebben gemaakt”.

“Nederland blijft investeren in projecten en blijft zich richten op het verzachten van de effecten van overstromingen en klimaatverandering”, zegt hij tegen AFP.

Maar soms lijkt het alsof niets de kracht van de natuur kan stoppen: in de overigens mooie stad Walkenberg pompten bewoners vrijdag water uit huizen en kelders, terwijl het leger een tijdelijke brug bouwde om de oude te vervangen, weggespoeld.

De karavanen dreven rond een volledig verzonken kamp, ​​50 km naar het noorden, in Rormand.

Zegt de 58-jarige Stan van der Leigh.

“Maar we hadden meer tijd om ons voor te bereiden”, zei hij tegen AFP.

“Het gebeurde ineens in Duitsland en België. Ze hadden geen tijd om iets te doen.”