Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Shell wil officieel volledig Brits worden: het hoofdkantoor gaat Nederland verlaten

Shell wil officieel volledig Brits worden: het hoofdkantoor gaat Nederland verlaten

Nederlands en Brits Energy Consortium wil dat Royal Dutch Shell volledig Brits wordt. Deze wijziging zal worden voorgesteld aan de aandeelhouders. Ook het hoofdkantoor zal worden verplaatst naar Engeland.

Shell is van mening dat het vereenvoudigen van haar architectuur haar een snellere en flexibelere werking zal geven. Het bedrijf blijft nog wel genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Londen en New York, maar ziet het verdwijnen’Koninklijk NederlandsZijn naam.

Ik ben me er terdege van bewust dat de aankondiging van vandaag voor velen moeilijk te accepteren zal zijn. Ik zou ook willen vermelden dat het vereenvoudigen van onze structuur noodzakelijk is om onze strategie te versnellen. We kunnen een belangrijke rol spelen in de energietransitie“, aldus CEO Ben van Beurden.

Onder invloed van de nieuwe aandeelhouder

De herstructurering van de Engels-Nederlandse groep komt minder dan een maand nadat investeerder Third Point tussenbeide kwam om veranderingen te eisen. Een derde punt scheidt Shell in een bedrijf dat actief is in fossiele brandstoffen en een ander bedrijf dat zich richt op hernieuwbare energiebronnen.

Met name in Nederland wordt dit werkgebied onderhouden vanuit Den Haag en Amsterdam. Groepsfunctionarissen hebben ook aangegeven dat de geplande wijzigingen geen effect zullen hebben op de operaties van Shell met onze Nederlandse buren.

Royal Dutch Shell, een Brits en Nederlands conglomeraat, fuseerde in 1907 met Royal Dutch Petroleum, Shell Transport and Trading, die olievelden exploiteerde in Nederlands-Indiƫ. Een voormalige Londense schelpdierwinkel is overgestapt op olie-import-export.