Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Olie: Shell wil verhuizen naar Engeland, Nederland boos!

Olie: Shell wil verhuizen naar Engeland, Nederland boos!

De groep wil zijn structuur vereenvoudigen en “zijn fiscale woonplaats afstemmen op het land van oprichting, het Verenigd Koninkrijk”, waar het zijn bestuursorganen zal verplaatsen, volgens een persbericht. De Nederlandse regering zei maandag “aangenaam verrast” en “zeer spijtig” te zijn, aldus minister van Economische Zaken Stef Black op Twitter. Voor het eerst in 130 jaar wordt de Koninklijke uit de naam geschrapt. “We zijn in gesprek met Shell over de implicaties van deze overdracht op het gebied van banen, strategische investeringen of duurzaamheid”, aldus de heer Schouten. zei zwart.

Het besluit haalde maandag de krantenkoppen in de Nederlandse media, die klaagden over het verlies van een ander bedrijf nadat Unilever, een ander Brits-Nederlands conglomeraat, aandeelhouders in Nederland eind 2020 had laten stemmen voor een in Londen gevestigde moedermaatschappij. Post-Brexit politieke omgeving. Aandeelhouders zullen stemmen over de voorgestelde wijzigingen, waaronder de creatie van een serie aandelen, tijdens een algemene vergadering op 10 december in Rotterdam, Nederland. en klasse B.

Van Britse zijde verwelkomde minister van Handel en Energie, Kwasi Kwarteng, in plaats daarvan de “duidelijke blijk van vertrouwen in de economie” van het VK. Klasse B-aandelen stegen om 11.30 GMT met 1,17% tot 1.676,40 pence.

– Concurrentievermogen, Milieu –

Het bedrijf rechtvaardigt zichzelf door te zeggen dat het “de concurrentiepositie van Shell wil versterken” in het belang van zowel aandeelhouders als milieuoverwegingen, en merkt op dat zijn aandelen zullen worden genoteerd in Amsterdam, Londen en New York. De groep is van plan de uitkeringen aan aandeelhouders te versnellen door middel van haar aandeleninkoopprogramma.

READ  Coronavirus in Nederland: wat u moet weten (24 maart)

De rationalisatie “kan het bedrijf gemakkelijker manoeuvreren, maar zou geen grote invloed moeten hebben op de prestaties”, zegt Laura Hoy, analist bij Hargreaves Lansdowne. De impact voor aandeelhouders “zal waarschijnlijk positief zijn, maar de toekomst van de groep is erg afhankelijk van de olieprijzen”, voegt hij eraan toe.


Lees verder

Olie weegt zwaar op angsten over Covid-19-beperkingen en Amerikaanse strategische reserves!

Eind oktober riep de “activistische” investeringsmaatschappij Third Point Shell op om te desinvesteren, daarbij verwijzend naar een strategie die zij zag als tegenstrijdig tussen koolwaterstoffen en de energietransitie. Maar het “lijkt onwaarschijnlijk” dat de aankondigingen van Shell zullen voldoen aan de eisen van Third Point, aldus Richard Hunter, een analist bij Interactive Investor, die opmerkte dat het fonds had gevraagd om zijn historische activiteiten op het gebied van exploratie, raffinage en chemicaliën af te stoten van zijn energiegerelateerde activiteiten. .

“Shell is trots op haar Anglo-Nederlandse afkomst en zal een belangrijke werkgever blijven en een significante aanwezigheid in Nederland behouden”, aldus de groep in een verklaring. Het heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te halveren ten opzichte van het niveau van 2016.

>> Onze service – Bespaar geld met onze test Autoverzekering vergelijker

De beslissing volgde op een uitspraak van mei door een Nederlandse rechtbank die de olie “grote” beval om zijn uitstoot tegen 2030 met 45% te verminderen en Shell ging in beroep. Maar volgens Shell geldt het besluit ‘ongeacht onze fiscale woonplaats’. Koolwaterstofgigant Royal Dutch Shell stelde eind oktober teleur met een verlies in het derde kwartaal door een enorme boekhoudkundige last.

READ  Nederland verontschuldigt zich officieel voor slavernij