Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse onderzoekers testen manieren om te feesten tijdens epidemieën | Nieuws en actualiteiten uit Duitsland en de rest van de wereld | D.W.

Het is een muziekfestival net als elk ander. Meer dan duizend mensen zitten opeengepakt, bier te kloppen en te nippen. Ze hielden geen afstand en droegen geen maskers. Dit is de manier waarop het was vóór de epidemie. Het evenement vond zaterdag plaats in Pittsburgh, een kleine stad in Nederland – met goedkeuring van de regering.

Het Back to Live Festival was een testrun. Onderzoekers willen weten hoe en wanneer er ondanks de epidemie grootschalige gebeurtenissen plaatsvinden. In Pittsburgh moesten festivals hun temperatuur opnemen bij de ingang van het festivalterrein en niet alleen een kaartje laten zien, maar ook een negatief PCR-testresultaat. Ze hebben allemaal een sensor om hun nek te dragen die hun bewegingen bijhoudt, en dan kan het plezier beginnen.

Bij binnenkomst vielen velen vrolijk in elkaars armen. Ontplofte in een aantal gejuich; De anderen kwamen het lied binnen. De sfeer was deze zaterdagochtend half maart opwindend.

Opgewonden gingen Ninge en Laura tot een punt. “We zijn zo blij dat we er eindelijk zijn,” zei Laura. Het is een jaar geleden dat een van hen een evenement als dit had. 22 mensen, ze waren altijd enthousiaste festivalgangers en genoten ervan om twee favoriete tickets voor Back to Live te bemachtigen.

DJ Rainier was opgewonden om achter de Sonewealth-decks te staan

DJ Rainier Soneweld was even enthousiast. Hij heeft al heel lang niet meer achter de draaitafels gestaan. “Ik ben al gevraagd om te spelen. Ik kan niet echt wachten. Ik kan het niet geloven als ze me dit vragen, gaat het echt gebeuren?” hij zei.

READ  Nederland dereguleert kolenopwekking

Pilot-feestprogramma’s

Het festival is het zevende festival dat het Fieldlab Event heet, een experiment dat gezamenlijk wordt georganiseerd door de Nederlandse overheid en de evenementenafdeling van het land. Het doel is om te zien hoe concerten, theatrale evenementen, sportevenementen en conferenties veilig kunnen zijn tijdens epidemieën, zei programmamanager Peter Lubertz.

Op een dansfeest dat twee weken geleden in een afgesloten ruimte werd gehouden, werden de deelnemers verdeeld in zes groepen met elk hun eigen regels. Degenen in een groep moesten maskers dragen; Degenen in de andere mochten zich vrij bewegen. De onderzoekers observeerden hun gedrag en merkten verschillen op in groepsdynamiek, en vergeleken de bevindingen vervolgens met andere verschijnselen.

Keer terug naar de live-ceremonie in Pittsburgh

Andreas Vos gaf toe dat hij een beetje zenuwachtig was

In Pittsburgh moesten festivalgangers maskers en sensoren dragen om te monitoren met wie ze in contact waren, voor hoelang en op welke afstand. Veel deelnemers deden er echter niet lang over om hun maskers af te zetten. Ook zijn ze op dit moment niet onderverdeeld in bellen.

“Alle 1.500 deelnemers zouden theoretisch met elkaar kunnen communiceren, maar wat we bij andere soorten evenementen zien, is dat het meestal een kleine groep is en dat ze binnen die kleine groep blijven”, zegt Andreas Voss, een professor in infectiebeheersing aan de Universiteit van Rodwood en een lid van het onderzoeksprogramma. Hij gaf toe iets zenuwachtiger te zijn dan eerdere beproevingen.

“Iedereen heeft een PCR-test, een coronavirus-test, 48 uur vooruit, en je kunt het festival alleen met een negatief resultaat betreden. Dat is voor ons de belangrijkste stap”, aldus Lupertz.

READ  Er is nog geen nieuwe regering in Nederland en het record is gebroken

Deelnemers aan het evenement worden vijf dagen na elk evenement getest. De resultaten van de eerste zes cases zijn bemoedigend. “Van de meer dan 6000 mensen die deze evenementen tot dusver hebben bijgewoond, vonden we er slechts vijf tijdens of rond de evenementen,” zei Voss.

Maar de bevindingen moeten nog worden geëvalueerd door de Nederlandse autoriteiten. “We boeken al heel snel echte resultaten, maar de eerste resultaten die we zien zijn erg positief”, zei Luberts.

Feest in naam van de wetenschap

Het festival ziet er niet uit als een wetenschappelijk experiment. Tessa en Suban klommen op een pilaar die uitkeek op de menigte. Ze droegen geen van beiden maskers, en de meeste mensen niet. Suban maakt zich geen zorgen. “We zijn allemaal eerder getest, dus iedereen hier is negatief, dus dit is geruststellend”, zei hij.

Hoeveel Vos wordt er verwacht. Festivalgangers gedragen zich op dezelfde manier als deelnemers aan eerdere fieldlap-evenementen. “Ze zullen heel voorzichtig zijn tijdens het feest”, zei hij. ‘Ze doen hun masker af. Misschien hebben ze wat gedronken. Ze feesten zoals vroeger.’

Tegenwoordig zijn ze toegestaan. Zoals Voss zei, betekent verplicht testen “de kansen zijn erg laag voor iedereen die er last van heeft.”

Keer terug naar de live-ceremonie in Pittsburgh

Net als die periode

De vijfentwintigjarige Wesley tekende in januari met een aantal van zijn vrienden COVID-19. Hij hoopt dat de zaken snel zullen normaliseren, maar hij is niet zo hopeloos – hij zei dat de situatie zijn generatie treft.

“De meeste mensen onder de 20 jaar missen een tijd om te ontdekken en jong te blijven”, zei hij.

READ  In Groningen wordt het leven verwoest door aardbevingen

Maar Luberts is opgewonden. “We denken dat er de komende maanden zomerfestivals zullen zijn in Nederland. De grote vraag is welk talent en hoeveel mensen er samen zijn”, zei hij. Hij hoopt ook dat er binnenkort andere soorten evenementen, zoals voetbalwedstrijden en concerten, zullen plaatsvinden.

Maar politici hebben het laatste woord. Onderzoekers hebben hun steentje bijgedragen. Er zijn ook Wesley, Ningke, Laura, Tessa en Suban.