Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland zoekt naar antwoorden tegen de achtergrond van een groeiende bevolking

Nederland zoekt naar antwoorden tegen de achtergrond van een groeiende bevolking

Geplaatst op 4 november 2022 om 11:39 uurBijgewerkt op 4 november 2022, 15:30 uur

Dit is een record. In september bereikte de Nederlandse bevolking 17,8 miljoen, een stijging van 1 op 190.000 mensen.R Dat maakt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) januari bekend. In dezelfde periode groeide de Franse bevolking volgens INSEE met 141.000 mensen, een oppervlakte die 14 keer zo groot was en een bevolking die bijna vier keer zo groot was.

In Nederland is de stijging vooral te danken aan immigratie en Oekraïense vluchtelingen sinds februari. Door spanningen op de arbeidsmarkt zoeken deze nieuwkomers per direct werk. Als gevolg hiervan is de anti-immigratieretoriek die rond de eeuwwisseling zo fel was, veel minder hoorbaar geworden. Ook de regering van Mark Rutte, die afgelopen januari aantrad, voert een officieel beleid om het land aantrekkelijker te maken voor legale immigranten.

Tegelijkertijd brengt deze ontwikkeling nog grotere uitdagingen met zich mee. “Studenten wachten nu langer op woonruimte dan op studies”, “Files zijn heviger en langer dan ooit”, “Eindeloze rijen op Schiphol” of “Vier provincies bereiken maximale capaciteit van het energienetwerk”: dit is gewoon een kleine verzameling Nederlandse krantenkoppen afgelopen week. . Het land heeft 529 inwoners per km22Het is al een van de meest bevolkte landen ter wereld en bereikt de grenzen van zijn groei.

Baby boom

In tegenstelling tot de meeste Europese landen kent Nederland geen bevolkingskrimp, integendeel. Volgens Helga de Valk is het een combinatie van factoren. “Na de Tweede Wereldoorlog beleefde Nederland een babyboom die groter was dan de rest van Europa. De gevolgen zijn nog steeds voelbaar. »

READ  Mobiele telefoons worden verboden in de klaslokalen

Helga de Valk is directeur van het Nederlands Bevolkingsinstituut (NIDI) en vicevoorzitter van de nieuwe staatscommissie die verschillende scenario’s voor de samenleving van morgen onderzoekt. Bij de huidige groei zal Nederland in 2029 20 miljoen inwoners tellen, vier keer meer dan aan het begin van de 20e eeuw.e eeuw “Op termijn zouden we een krimp kunnen zien”, zegt Helga de Valk.

Welk land morgen?

Ondertussen roept de bevolkingsexplosie veel vragen op. In welk land willen Nederlanders in de toekomst wonen? Moet de immigratie worden beperkt of moeten er meer buitenlanders worden aangenomen? Waar gaat het kabinet de komende acht jaar de door het kabinet aangekondigde miljoen nieuwe woningen bouwen in een klein land, waarvan een derde onder de zeespiegel ligt? Moeten we meer werken?

Vooralsnog hebben Nederlanders nog geen duidelijke antwoorden en moeten ze wennen aan hoge dichtheid. “Voor echte oplossingen moeten we out of the box denken”, besluit Helga de Valk.

Bijvoorbeeld als NS Spoorwegmaatschappij. Met 2.000 vacatures op 20.000 banen kan het bedrijf de groeiende vraag niet meer aan en schrapt wekelijks duizenden treinreizen. De nieuwe CEO, Wouter Koolmes, heeft een belangrijke aankondiging gedaan: hij zal zijn dagen verdelen tussen het hoofdkantoor en de treinen, waar hij zal werken als controller.