Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Autoriteiten deden onderzoek op Chinese ‘politiebureaus’ in Nederland

Autoriteiten deden onderzoek op Chinese ‘politiebureaus’ in Nederland

Is er Chinese politie in Nederland? De Nederlandse autoriteiten zeiden woensdag dat ze onderzoek deden naar berichten dat China twee “illegale politiebureaus” in het land had opgezet om dissidenten te volgen.

“De ministers van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken (NGO) hebben kennis genomen van het rapport van de beveiligers en nemen de inhoud serieus”, zegt Maxime Hoevenkamp, ​​woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet momenteel onderzoek naar de activiteiten van de zogenaamde politiebureaus. Zodra we hier meer duidelijkheid over hebben, zullen passende maatregelen worden genomen”, aldus Maxim Hovenkamp.

Volgens Nederlandse media beweren twee Chinese “registraties”, een in Amsterdam en de andere in Rotterdam, diplomatieke hulp te bieden aan Chinese staatsburgers, hoewel de Nederlandse regering niet op de hoogte is gesteld.

China’s twee ‘politiebureaus’ die sinds 2018 zijn opgericht, worden feitelijk gebruikt om politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen. RTL TV-zender En dit Onderzoekswebsite Follow the Money Citaat van een Chinese dissident die in Nederland woont. China heeft 54 ​​politiebureaus in het buitenland opgezet, waaronder twee in Nederland, naar aanleiding van een onderzoek in september door de Spaanse ngo Safeguard Defenders.

Richt je op twee centra

De eerste, in juni 2018 geopend in Amsterdam door politie uit de Lishui-regio, wordt gerund door twee mannen die hun carrière begonnen bij de Chinese politie voordat ze naar Nederland verhuisden, meldde RTL. Het stond vorig jaar in een interne peiling in de top tien van overzeese Chinese politiebureaus, voegde RTL eraan toe.

Een tweede post, gerund door een voormalig militair, werd eerder dit jaar in de havenstad Rotterdam geopend door de Chinese stad Fuzhou, aldus de zender. Een promotievideo belooft dat het station, geïnstalleerd in een klein huis zonder onderscheidend teken, helpt “lokale en illegale misdaad in Fuzhou te bestrijden die verband houdt met overzeese Chinezen”, vervolgt RTL.

READ  Nederland versiert zich in het oranje om zijn vorst te vieren tijdens Koningstock

China zegt dat de beschuldigingen “absoluut onjuist” zijn.

De televisie interviewde een man die zichzelf identificeerde als vluchtelingdemonstrant met de naam Wang Jingyu en zei dat hij telefonisch was benaderd door iemand van het Rotterdamse politiebureau. De man zei naar verluidt tegen Wang Jingyu om terug te keren naar China om “mijn problemen op te lossen” en “aan mijn ouders te denken”. Wang Jingyu zegt dat hij scheldberichten ontving van het Rotterdamse centrale nummer nadat hij in juni buiten de Chinese ambassade had geprotesteerd, en vervolgens bedreigende telefoontjes en berichten ontving.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken rapporteerde “regelmatige signalen” van “bedreigingen en bedreigingen” vanuit de Chinees-Nederlandse gemeenschap en zei een meldpunt op te zetten.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, beschreef de informatie als “absoluut onjuist” tijdens een regelmatige briefing, en verzekerde dat Peking de soevereiniteit van andere landen “volledig respecteert”. “Het belangrijkste doel van deze berichten is om Chinese burgers te helpen bij het online verlengen van het Chinese rijbewijs” en andere diensten.