Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De koninklijke familie van Nederland neemt afscheid van het Caribisch gebied terwijl ze genieten van een laatste stop op het eiland Sabah

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Katharina-Amalia zijn donderdag 9 februari 2023 voor twee weken in het Caribisch gebied. Deze reis is speciaal voor prinses Amalia, die voor het eerst dit deel van haar toekomstige koninkrijk ontdekt. De koninklijke familie heeft haar rondreis op het eiland Sabah beëindigd.

Lees ook: Koningin Máxima draagt ​​Oekraïense jurk op laatste dag Caribische tour

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinses van Oranje landen in Sabah

De Prinses van Oranje beleefde een uitzonderlijke twee weken waarin ze zes gebieden bezocht die deel uitmaakten van de Nederlandse Antillen. Tegenwoordig zijn drie van deze gebieden overzeese gemeenten van Nederland en drie zijn autonome staten van het Koninkrijk der Nederlanden. De reis van prinses Amalia, geflankeerd door haar ouders, eindigde op donderdag 9 februari op het eiland Sabah.

De koning der Nederlanden, zijn vrouw en hun oudste dochter landen in Sabah, de laatste stop van hun twee weken durende Caribische rondreis (Foto: RVD)
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Katharina-Amalia worden welkom geheten door Gouverneur Jonathan Johnson van Sabah (Foto: Mischa Schoemaker/ABACAPRESS.COM)

Lees ook: De 4 discrete looks van prinses Amalia op Aruba voor chique en comfortabele bezoeken

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Amalia landden op dit kleine bergachtige en vulkanische eiland van 13 vierkante kilometer met een bevolking van nog geen 2200 mensen. Ze werden begroet door de gouverneur van het eiland, Jonathan Johnson, toen ze uit het vliegtuig stapten. Het bezoek was de laatste stop van een tour waarbij de toekomstige koningin van Nederland Bonaire, Curaçao, Aruba, Saint-Martin, Saint-Eustache en ten slotte Sabah kon bezoeken.

READ  De situatie waarin gijzelaars aan de gang zijn in een Apple Store in Amsterdam
De koninklijke familie wordt hartelijk ontvangen door mensen in Sabah (Foto: RVD)

Lees ook: Prinses Amalia in Sabah om haar eerste reis naar de Caraïben af ​​te ronden

Laatste bezoeken aan het Caribisch gebied alvorens terug te keren naar Europa

Na een officieel welkom door de ambtenaren van het eiland en in aanwezigheid van een groep traditionele dansers, toonde de koninklijke familie tijdens een bezoek aan het zonnepark interesse in de energievoorziening van Sabah. Saba wil de komende jaren energieneutraal worden.

Het eerste bezoek aan Sabah ging over het energieproject op het Zonnepark (Foto: RVD)
Er is een veld zonnepanelen aangelegd met als doel Sabah volledig energieneutraal te maken (Foto: RVD)

Lees ook: Carnavalssfeer voor Crazy Farewell van Orange Princess op Aruba

In het kleine dorpje Sion’s Hill ontmoette het koninklijk paar en de troonopvolger kantklossers die uitleg gaven over kloskant. Kloskant werd rond 1870 door Venezolaanse nonnen op Saba geïntroduceerd. Tot de jaren vijftig was kant een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de economie van het eiland.

De koninklijke familie brengt de laatste bezoeken van deze lange reis van twee weken naar de Caraïben (Foto: Remko De Waal/ANP/ABACAPRESS.COM)

Lees ook: Prinses Amalia landt in Saint-Eustache voor de laatste dag van de Caribische tour

Het Koninklijk Huis van Nederland poseert voor het hoogste punt van het koninkrijk

Tijdens een wandeling door het dorp Windwardside ontmoetten het koninklijk paar en prinses Amalia de lokale bevolking. De koninklijke familie maakte ook van de gelegenheid gebruik om souvenirfoto’s te maken. De koning en zijn gezin poseren met Mount Scenery op de achtergrond. Gelegen in het midden van het eiland, is deze vulkanische koepel, waarvan de laatste uitbarsting dateert uit 1640, het hoogste punt van het eiland. De top van de berg is 887 meter hoog. Aangezien Sabah een Nederlandse gemeente is, is Mount Scenery ook het hoogste punt van Nederland. Zoals de naam van het land al doet vermoeden, zijn de reliëfs van Nederland behoorlijk beschamend. Het hoogste punt van het continent is de Walzerberg in Limburg op 322 meter boven zeeniveau.

READ  Nederlandse economie groeit naar verwachting met 3,6% in 2022-CPB, marktnieuws
Het Nederlandse koningshuis poseert voor Mount Scenery, het hoogste punt van Nederland met een top van 887 meter boven zeeniveau (Foto: RVD)

Lees ook: Prinses Amalia laat schildpadden vrij op Curaçao voor haar laatste dagtrip

De oudsten hadden een toneelstuk gepland voor het bezoek van de koninklijke familie. Tijdens het gesprek met mensen konden Willem-Alexander, Maxima en Amalia met kunstenaars en ondernemers praten over hun werk.

Volksfeesten en goede sfeer met Nederlandse vorsten op bezoek bij Sabah (Foto: RVD)

De koning, koningin en prinses Harry L. Ook een bezoek gebracht aan het Johnson Museum, dat het leven van Sabah door de eeuwen heen beschrijft. Ontdekt door Europeanen in de 16e eeuw, is het eiland lange tijd betwist door de Nederlanders, Fransen en Britten.

Lees ook: Nederlands koningshuis bevestigt tweede marathondag in Saint-Martin

Milieukwesties staan ​​centraal tijdens het bezoek van Sabah

Na een lunch met Sabah-functionarissen bezocht de Koninklijke delegatie ’s middags het Expertcentrum Onderwijsarchief (EC2) in St. John’s. Het centrum ondersteunt kwetsbare studenten. De organisatie won in 2021 het Appeltje van Oranje van het Oranjefonds.

In de haven kregen de koning, koningin en prinses briefings over plannen voor de aanleg van de nieuwe haven van het eiland. Vervolgens presenteerden de wetenschappers hun Diadema-project. Dit wetenschappelijke initiatief heeft tot doel koraalriffen te herstellen en zee-egels in de oceaan te introduceren. In 1983 werd meer dan 95% van de zee-egels gedood door een onbekende ziekte.

Wetenschappers leggen hun plan voor herintroductie van zee-egels uit (Foto: RVD)

Lees ook: Prinses Amalia’s eerste dag op Bonaire: troonopvolger en koninklijk paar beginnen verblijf in Caribisch gebied

Uiteindelijk eindigt het bezoek in het dorp Battam, de hoofdstad van het eiland. De koninklijke familie maakte een einde aan hun leven door spelletjes te spelen met de kinderen. Ter afsluiting van de reis werd aan het einde van de dag een persconferentie georganiseerd op het naburige eiland Saint-Martin. Het eiland is groot en gebouwd om journalisten te huisvesten.

Willem-Alexander, Maxima en Amalia wonen een voetbalwedstrijd bij om hun dag in Sabah af te sluiten (Foto: RVD)
Afbeeldingsavatar

Nicolaas Fontaine

Hoofdredacteur

Nicolas Fontaine is freelance webredacteur sinds 2014. Na copywriter en redacteur te zijn geweest voor verschillende Belgische en Franse merken en media, specialiseerde hij zich in royaltynieuws. Nicholas is nu hoofdredacteur van Histories Royals. [email protected]