Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland-Van Gogh schilderij gestolen tijdens pandemie gevonden – 09/12/2023 om 12:41 uur.

Nederland-Van Gogh schilderij gestolen tijdens pandemie gevonden – 09/12/2023 om 12:41 uur.

AMSTERDAM, 12 september (Reuters) – Een schilderij van Vincent van Gogh dat tijdens de lockdown van maart 2020 uit een klein Nederlands museum was gestolen, is teruggevonden, zo maakte het bedrijf dat eigenaar was van het werk dinsdag bekend.

“We hebben ontzettend goed nieuws. ‘De Pastorietuin van Neunen in het voorjaar’ (…) staat drie en een half jaar nadat het schilderij werd gestolen weer in het Groninger Museum”, aldus het museum in een verklaring.

Het schilderij, dat dateert uit 1884, werd gestolen uit het Singer Lahren Museum, Amsterdam-Oost, in bruikleen voor een tentoonstelling.

De vlucht vond plaats op 30 maart 2020, omdat er wereldwijd inperkingsmaatregelen van kracht waren vanwege de Covid-19-pandemie.

De Nederlandse politie heeft destijds beveiligingsbeelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de dieven het museum binnenkwamen, de glazen deuren binnensloegen en het schilderij stalen.

Het werk vertegenwoordigt de tuin van de pastorie van Neunen, het kleine Nederlandse stadje waar Van Goghs ouders woonden.

“Het schilderij is beschadigd, maar verkeert op het eerste gezicht in goede staat”, meldt het Groninger Museum, waarbij het opmerkt dat het werk zich momenteel in het Van Gogh Museum in Amsterdam bevindt en een paar weken zal moeten wachten. Hij draaide zich naar hem toe.

“De politie is nauw betrokken bij alle fasen (van de berging van het schilderij). Het museum kan geen commentaar geven op het lopende onderzoek”, aldus het museum.

Het museum zei dat Arthur Brand, een vooraanstaande Nederlandse kunstdetective, een “sleutelrol” speelde in het hele proces.

(Rapportage door Benoît van Overstraten; Franse versie door Victor Khoury-Lafont, onder redactie van Blandin Henault)

READ  Schaarste in "waterland" door droogte