Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Lage boetes voor verkeersovertredingen in Nederland?

Lage boetes voor verkeersovertredingen in Nederland?

Op 1 januari 2024 gaan de verkeersboetes in Nederland met nog eens 10% omhoog, een besluit dat het Openbaar Ministerie niet begrijpt. Deze laatste pleit voor een verlaging van de boetes voor veelvoorkomende verkeersovertredingen zoals onzorgvuldig parkeren, het niet handsfree bellen of iets te hard rijden. Niet een paar euro, maar 30%. Hij geeft hiervoor goede redenen:

De steun onder de bevolking dreigt te verdwijnen

In Nederland moet u een boete betalen van € 440,- voor het parkeren van uw auto op een gehandicaptenparkeerplaats en € 380,- voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Daarentegen betaal je € 400,- voor een aanval op een ander mens. De proporties zijn totaal verdraaid, meent de procureur-generaal.

Kleine misdaden kunnen kostbaar worden

Sinds 1999 zijn de boetes voor kleine verkeersovertredingen met 150% gestegen, terwijl de boetes voor ernstige overtredingen met 76% zijn gestegen. Ter vergelijking: gewone automobilisten die al over de limiet rijden, worden zwaarder bestraft dan ernstige verkeersovertreders. Dat kan niet de bedoeling zijn, aldus de procureur-generaal.

Want deze verkeersboetes worden vooral gebruikt om de kas te vullen…

Ook het Openbaar Ministerie veroordeelt het doel van deze steeds hogere verkeersboetes. De Nederlandse overheid gebruikt het niet om criminelen af ​​te schrikken of te dwingen hun gedrag te verbeteren, maar eerder als bron van inkomsten. Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeilgöz-Zegerius (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), zei zelfs dat het verlagen van de verkeersboetes voor veelvoorkomende misdaden de regering zou dwingen elders naar geld te zoeken.

Bron: AD