Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat zijn de verschillen tussen PLC’s en andere besturingssystemen?

In de industriële automatisering en procescontrole wordt een reeks systemen gebruikt om complexe operaties te bewaken en te beheren. De PLC’s (Programmable Logic Controllers) en de DCS’s (Distributed Control Systems) zijn twee belangrijke besturingssystemen in dit domein. De werking van deze twee besturingssystemen verschilt aanzienlijk. In deze blog worden de belangrijkste verschillen tussen PLC’s en DCS’s onderzocht. Maar laten we eerst een betere kennis verkrijgen van wat PLC’s en DCS’s zijn.

PLC-basisprincipes

Programmable Logic Controllers (PLC’s) zijn industriële computers die worden gebruikt om processen of machines in industrieën te besturen. Ze zijn ontworpen om bedrade, op relais gebaseerde bedieningselementen te vervangen en de productie, betrouwbaarheid en veiligheid te verbeteren. Een standaard PLC-systeem bestaat uit verwerkingseenheden , voedingen, geheugeneenheden en invoer- en uitvoerinterfaces. Ze beschikken ook over communicatie-interfaces voor gegevensuitwisseling (tussen veldapparatuur of pc’s).

PLC’s moeten worden geprogrammeerd op basis van hun toepassingen. Ze vereisen extra Human Machine Interfaces voor interactie met operators en alarmrapportage. Ladderlogica , gestructureerde tekst, functionele blokdiagrammen, instructielijsten en gestructureerde functionele blokken kunnen worden gebruikt om PLC’s te programmeren.

DCS-basisprincipes

Gedistribueerde controlesystemen (DCS’s) zijn verzamelingen van meerdere geautomatiseerde besturingscomponenten die over fabrieken zijn verspreid. In tegenstelling tot programmeerbare logische controllers worden DCS’s gebruikt om volledige installaties of processen te beheren die continu of batch-georiënteerd zijn. Ze zijn zeer schaalbaar en kunnen worden gebruikt voor het beheren van complexe operaties waarvoor veel interactie tussen meerdere controllers nodig is. DCS’s worden op grote schaal gebruikt in raffinaderijen, papier- en pulpindustrieën, energiecentrales en andere productiegebieden en procesfabrieken.

Belangrijkste verschillen tussen PLC’s en DCS’s

Er zijn verschillende factoren waarop PLC’s en DCS’s van elkaar verschillen. Laten we ze een voor een bekijken.

  1. Besturingsarchitecturen: De belangrijkste factor die PLC’s onderscheidt van DCS’s is dat PLC’s afzonderlijke entiteiten zijn die zijn ontwikkeld om de processen te besturen. Integendeel, DCS’s zijn complete systemen die zijn verdeeld over uitgebreide netwerken die bedoeld zijn om de hele operatie te controleren.
  2. Logische snelheid: De snelheid van logische bewerkingen maakt ook een cruciaal onderscheid tussen de twee. Omdat PLC’s zijn ontworpen om functies op hoge snelheid uit te voeren, wordt verwacht dat DCS-bewerkingen langzamer zullen zijn dan ze bedoeld zijn om bulkprocessen uit te voeren.
  3. Vervanging van relais: PLC’s vervangen elektromechanische relais, terwijl DCS’s controllers met één lus vervangen met meerdere besturingscomponenten.
  4. Responstijd: De responstijd van PLC’s is een tiende van een seconde (dwz deciseconden ), maar die van de gedistribueerde besturingssystemen is ongeveer 30 milliseconden.
  5. Procescontrole: DCS’s controleren het volledige proces, zoals energiesystemen waarbij meerdere machinebewerkingen op verschillende locaties worden afgehandeld.
  6. I/O-schaalbaarheid: Over het algemeen ondersteunen PLC’s minder dan 1000 I/O-poorten . Terwijl DCS’s enkele duizenden I/O-poorten kunnen ondersteunen.
  7. Schaalbaarheidsvoordelen: De hogere schaalbaarheid van DCS’s ondersteunt het gebruik ervan bij procesverbetering en data-integratie. Terwijl PLC’s, vanwege de lage schaalbaarheid, helpen repetitieve taken betrouwbaar uit te voeren.
  8. Toepassingsfocus: PLC-programmering is toepassingsgericht, terwijl er een reeks ingebouwde besturingsfuncties is waarbij DCS’s zijn geconfigureerd op basis van hun verschillende toepassingen.
READ  Van Brexit zijn Nederland nog steeds grote winnaars, bedrijven vestigen zich daar constant

Conclusie

De blog werpt licht op de verschillende rollen van PLC’s (Programmable Logic Controllers) en DCS’s (Distributed Control Systems) in industriële automatisering en procescontrole. Bij het maken van de juiste keuze voor uw toepassing is het van cruciaal belang om rekening te houden met de precieze vereisten van uw processen. Als u de unieke behoeften begrijpt, kunt u bepalen of een PLC of een DCS de meest geschikte oplossing is.

Om het beste resultaat te behalen en een succesvolle implementatie te garanderen, is het raadzaam om samen te werken met gerenommeerde elektromerken. Deze vertrouwde merken bieden toegang tot hoogwaardige, betrouwbare producten die effectief voldoen aan uw automatiseringsbehoeften. Door verstandig te investeren in betrouwbare apparatuur en naadloze integratie met bestaande infrastructuren, kunt u de voordelen van het gebruik van PLC’s of DCS’s maximaliseren. Werk dus samen met vertrouwde elektrische merken en baan de weg naar succesvolle industriële automatisering en procescontrole.