Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland, van extreme hitte tot extremen

Nederland, van extreme hitte tot extremen

Door de inflatie getroffen Nederlandse huishoudens zagen hun consumptie in het tweede kwartaal (hier in Groningen) met 1,6% dalen. SIESE VEENSTRA/ANP via AFP

Beschrijving – Hoewel de Nederlandse economie in de eerste helft van het jaar kromp, bleef volledige werkgelegenheid tegen.

Is Nederland, samen met Duitsland, de andere ‘zieke man’ van continentaal Europa geworden? Na een van de sterkste post-Covid-herstel op het continent te hebben doorgemaakt, stortte de Nederlandse economie zich in de eerste helft van het jaar in een recessie. Na indrukwekkende groeicijfers van het bbp van 6,2% in 2021 en 4,3% in 2022 is het momentum omgedraaid, naar -0,4% in het eerste kwartaal van 2023 en -0,3% in het tweede kwartaal. Half augustus werd een landing aangekondigd, wat de meeste economen verraste die deze niet zagen aankomen.

Dit sombere klimaat kan zich ontwikkelen. Het CPB heeft zijn groeiraming voor dit jaar herzien van 1,6% naar 0,7% en voor 2024 naar 1,4%. Slecht nieuws voor de aftredende regering van Mark Rudd nadat zijn coalitie in juli instortte. In november zullen er nieuwe verkiezingen plaatsvinden. En de centristische premier kondigde zijn besluit aan om de politiek te verlaten.

Dit artikel is alleen voor abonnees. 81% kun je nog ontdekken.

Meer lezen?

Open alle items onmiddellijk.

Al geabonneerd? Inloggen

READ  Covid-19-variant: Europa isoleert het VK