Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Frankrijk en Nederland verduidelijken eindelijk hun grenzen op het eiland Saint-Martin

Frankrijk en Nederland verduidelijken eindelijk hun grenzen op het eiland Saint-Martin

Gerald Dorman’s Verdrag met Nederland aan de Frans-Nederlandse grens in West-Indië. Ludovic Marin / AFP

Gerald Dormanin heeft vrijdag een historisch akkoord getekend met de premier van de autonome regering van Sint Maarten.

Frankrijk en Nederland hebben vrijdag (zaterdag Parijse tijd) een historische overeenkomst ondertekend die de grens tussen de twee landen afbakent op het eiland Saint-Martin (Antillen), dat omstreden is op de oostelijke punt. De overeenkomst werd ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Gérald Dormanin.

De historische deal zal het wederopbouwproces van het eiland, dat in 2017 zwaar werd getroffen door de orkaan Irma, helpen vergemakkelijken.“, aldus een persbericht van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij vermeldt”De trend van de grens, terwijl het principe van vrij verkeer van goederen en mensen wordt beschermd, vastgelegd door de Concordia-verdragen van 23 maart 1648“. Eindelijk dit contractEr wordt ook een gezamenlijke toezichthoudende autoriteit opgericht die verantwoordelijk is voor het toezicht op en het onderhoud van de grens“.

Volgens Blaise Beauvais is het “Ter illustratie van de voortreffelijkheid van de vriendschappelijke betrekkingen die Frankrijk en Nederland binden, die graag hun geloofwaardige samenwerking op het eiland Saint-Martin willen versterken, in overeenstemming met de gedeelde wens van de Regionale Raad van Saint-Martin en de Autonome Regering van Sint Maarten. Hun nauwe banden en gezamenlijke grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten“.

Gérald Darmanin wordt vergezeld door Jean-François Carenco, minister van Buitenlandse Gebieden. Beide regeringsleden zouden naar Saint-Barthélemy reizen, een ander eiland in het noorden van Frans West-Indië.

Het eiland Saint-Martin is in tweeën gedeeld, met een Franse overzeese gemeenschap in het noorden en een afhankelijke staat van het Nederlandse Koninkrijk Sint Maarten in het zuiden. Aan de grens werkte echter niets. De ondertekende overeenkomst zou de verdeeldheid in de oestervijver aan de oostkust van het eiland verhelderen.

De jachthaven was onderworpen aan een soevereiniteitsgeschil vanwege de dubbelzinnigheid op dit punt van de grenslijn die verband hield met het Verdrag van Concordia, ondertekend tussen de Fransen en de Nederlanders nadat de Spanjaarden waren vertrokken.

Hoewel eind 2017 een Frans-Nederlandse stuurgroep werd gevormd om de wederopbouwinspanningen na de orkaan Irma te coördineren, bleven de meningsverschillen over het beheer van de baai bestaan. Steek nu de grens overHet midden van de vijver, waardoor er aan beide kanten evenveel water aanwezig is“, verheugde Silveria Jacobs, premier van Sint Maarten.

contract”Laten we onze grenzen nauwkeurig en duidelijk definiëren“alle”Bescherming van het vrije verkeer vastgelegd in de Concordia-overeenkomst“, verwelkomde ook Lewis Musington, president van de gemeenschap van Saint-Martin. De oplossing van dit territoriale geschilde weg vrijmaken voor het langverwachte economische en stedelijke herstelDoor inwoners van de regio, die een hoog armoedecijfer kent, zei hij in een persbericht.

READ  In Nederland slaagde Geert Wilders er niet in een meerderheidsregering te vormen