Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: regering treedt af na schandaal over kinderbescherming

De Nederlandse regering heeft vrijdag haar ontslag aangeboden aan koning Willem-Alexander te midden van beschuldigingen dat duizenden families onrecht zijn aangedaan.

Een parlementair onderzoeksrapport dat in december werd vrijgegeven, zei dat de autoriteiten de betalingen van duizenden families die van fraude werden beschuldigd tussen 2013 en 2019 hadden stopgezet, waardoor ze werden gedwongen terug te betalen wat ze in de loop der jaren hadden ontvangen. Volgens de Nederlandse media zitten 26.000 gezinnen vast. Sommigen moesten tienduizenden euro’s terugbetalen, verdrinkend in verschrikkelijke financiële problemen.

Het onderzoek belicht het raciale profiel van slachtoffers die te maken hebben met de dubbele nationaliteit van veel gezinnen. De zaak over gezinstoelagen, die in het parlement werd aangeklaagd, was “ongekend onrecht” in de staat, hoewel het werd bekroond met de titel “bezuinigingen” in Europese onderhandelingen, ondanks het feit dat men zeer voorzichtig was met ethiek en gelijkheid.

Klachten ingediend tegen drie ministers

Hoge politieke leiders, waaronder verschillende zittende ministers, zijn ervan beschuldigd blindelings te willen weten wat ze doen.

In december maakte de Nederlandse regering bekend de komende vier maanden minimaal 30.000 euro te willen betalen aan elke betrokken ouder, maar dat was niet genoeg om corruptie te voorkomen. De slachtoffers hebben dinsdag aangifte gedaan tegen drie ministers en twee oud-ministers in functie. In dat laatste geval Lodewijk Askar, minister van Sociale Zaken van 2012 tot 2017 onder de vorige regeringscoalitie van Mark Rutte. Asher, nu leider van de oppositiepartij Nederlandse Arbeiderspartij (PVDA), is donderdag afgetreden.

Daarbij kwamen de vier partijen in het centrum en de machthebbers bij elkaar om een ​​mogelijk ontslag te bespreken. Sikrit Gock, een Democraat lid van de coalitie en voorzitter van D66, het ministerie van Buitenlandse Zaken, oordeelde dat de kwestie “onvermijdelijk” was met politieke gevolgen.

READ  Nederland meldt sinds begin januari dagelijks een toename van het aantal gevallen

“Het is zo fout.”

Mark Rutte, die de Nederlandse regering sinds 2010 leidt, heeft aangekondigd dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen van 17 maart voor een vierde termijn zal gaan. Hij voerde aan dat naarmate het land de controle terugkreeg, er een besluitvormende regering nodig was om het nieuwe coronavirus te bestrijden.

“De rechtsstaat is om haar burgers te beschermen tegen een almachtige overheid, en hier is het zo ver misgegaan”, gaf Mark Rutte vrijdag toe op een persconferentie.

Het Nederlandse politieke systeem staat het bestaan ​​van een “aftredende regering” toe om de lopende zaken te beheren totdat een nieuwe uitvoerende macht is gevormd of verkiezingen worden gehouden. Ministers zullen daarom “aftreden” tot 17 maart en al hun beslissingen zullen worden gecontroleerd door het parlement. Alleen minister van Economische Zaken Eric Vibes lijkt met onmiddellijke ingang te zijn afgetreden. Hij was de junior minister van Financiën tijdens het schandaal. Het hoofd van het ministerie van Belastingen kreeg in het onderzoeksrapport felle kritiek.