Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: Pro-klimaatactivisten gearresteerd na het betreden van het luchthavengebied

Nederland: Pro-klimaatactivisten gearresteerd na het betreden van het luchthavengebied

BRASILIA: De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft zaterdag een staatsbezoek aan China moeten annuleren vanwege een longontsteking, hoewel hij “zo snel mogelijk” wil gaan om vrede te bieden aan zijn Chinese tegenhanger, Xi Jinping. Programma voor Oekraïne.

President Lula, 77, “heeft besloten zijn reis naar China uit te stellen. Het uitstel is meegedeeld aan de Chinese autoriteiten”, zei het presidentiële communicatiesecretariaat zaterdag in een verklaring, zonder een nieuwe datum voor de reis te geven.

Celso Amorim, presidentieel adviseur voor internationale zaken die minister van Buitenlandse Zaken was onder de eerste twee regeringen van Lula (2003-2010), vertelde aan de krant O Globo dat de belangstelling voor de reis naar China niet was veranderd en “zo spoedig mogelijk opnieuw zal worden ingepland”.

“Het gaat goed met de president, (zijn toestand) gaat goed”, verzekerde de arts die hem onderzocht, Roberto Galil Filho, de Daily Folha de S’Paulo, eraan toevoegend dat hij volgende week weer aan het werk zou kunnen gaan. Zijn reis naar China zou minstens tien dagen moeten wachten.

Oorspronkelijk zou Lula zaterdag naar China afreizen, maar vanwege een “milde longontsteking” werd de bijna 20 uur durende vlucht uitgesteld tot vrijdag.

“Ondanks de medische vooruitgang raadt de medische dienst van de president aan om reizen naar China uit te stellen tot het einde van de virusoverdrachtscyclus”, merkt Dr. Ana Helena Germoglio op in een presidentieel persbericht, wat aangeeft dat Lula besmet is. “Bacteriële en virale bronchiale longontsteking als gevolg van influenza A”.

Hoge bloeddruk en “griepachtige symptomen” zorgden ervoor dat hij donderdagavond een medische controle onderging in Brasilia, na een zeer drukke week van bezoeken aan vier staten in de uitgestrekte Braziliaanse staat.

READ  Zerrouki staat in Nederland voor een groot dilemma

Internationale kijk

Bijna drie maanden na zijn terugkeer aan de macht en jaren na het isolement van zijn extreemrechtse voorganger Jair Bolsonaro, wilde het icoon van links met deze nieuwe buitenlandse reis zijn verlangen tonen om Brazilië op het internationale toneel te positioneren.

Omdat hij ‘met iedereen wilde praten’, reisde hij in januari naar Argentinië en in februari naar de Verenigde Staten. Zijn bezoek aan China wordt op 31 maart en 1 april afgesloten met een omweg door de Verenigde Arabische Emiraten.

Lula zou naar Peking reizen aan het hoofd van een grote delegatie van zes ministers, gouverneurs, vertegenwoordigers, senatoren en ongeveer 200 bedrijfsleiders. Volgens lokale media hebben laatstgenoemden hun reis niet afgezegd.

China is de grootste handelspartner van Brazilië: de bilaterale handel bedroeg vorig jaar 150 miljard dollar.

Lula’s officiële agenda was om dinsdag te beginnen met een interview met Xi Jinping om hem een ​​vredesplan voor Oekraïne te presenteren, hoewel de contouren ervan vaag blijven.

De Chinese president heeft tijdens zijn bezoek aan Moskou deze week de Russische president Vladimir Poetin al verteld over een 12-punten vredesplan dat het respecteren van de territoriale soevereiniteit van alle landen inhoudt. Noch Brazilië, noch Peking heeft Moskou sancties opgelegd.

Eind november, na zijn overwinning op Jair Bolsonaro na een zeer gespannen en uitputtende campagne, onderging president Lula een larynxoperatie. Een laryngoscopie sloot een nieuwe tumor uit bij de voormalige Turner-Miller, die in 2011 larynxkanker had. Het volgende jaar werd hij in remissie verklaard na het ondergaan van radiotherapiesessies en chemotherapie.