Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wandeltochten en bedrijfsbezoeken door Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje

Op 30 januari 2023 zette de Koninklijke Familie van Nederland haar bezoek van twee weken aan de Caribische gebieden voort. Prinses Amalia bezoekt voor het eerst met haar ouders de voormalige Nederlandse koloniën. Op Aruba verheugde men zich over de komst van het koninklijk paar en de erfgenamen. Ze ontmoetten mensen en bezochten instellingen van het land.

Lees ook: Prinses Amalia arriveert voor het eerst op Aruba: gaat door met ontdekking Caribische eilanden

Aruba viert zijn heerser en troonopvolger

Aankomst op Bonaire op vrijdag 27 januari 2023, Koning Willem-Alexander, 55, Koningin Maxima, 51, en Prinses Catharina-Amalia, 19, zetten op maandag 30 januari koers naar Aruba. Het koninklijk paar en de troonopvolger zijn momenteel op een reis van twee weken naar het Caribisch gebied. Drie territoria (Aruba, Curaçao en Saint-Martin) zijn autonome staten van het Koninkrijk der Nederlanden, terwijl Saba, Bonaire en Saint-Eustache volwaardige gemeenten van Nederland zijn.

Officiële welkomstceremonie voor het bezoek van de president van Aruba, koning Willem-Alexander (Foto: RVD)
Na de ceremoniële ontvangst trok de koninklijke familie na een luidruchtige bijeenkomst in processie naar het parlement (Foto: RVD)
Zes territoria (drie autonome staten en drie buitenlandse gemeenten) worden geannexeerd aan het Koninkrijk der Nederlanden (Afbeelding: Histoires Royales)

Gelegen op Aruba, minder dan 30 kilometer voor de kust van Venezuela, heeft het koninklijk bezoek dit vredige eiland volledig getransformeerd. De hoofdstad Oranjestad heeft 35.000 inwoners en het eiland Aruba heeft minder dan 120.000 inwoners. Na een ceremonieel welkom door de gouverneur van het eiland op het Wilhelminaplein trad de koninklijke familie toe tot het parlement. De Gouverneur van Aruba is officieel de fysieke vertegenwoordiger van het Staatshoofd, en dus de Nederlandse Soeverein, in situ.

READ  Nederlands parlement stemt tegen toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengengebied - EURACTIV.com
Op weg naar de Tweede Kamer luisteren Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Amalia even naar een kinderkoor (Foto: RVD)
De Prinses van Oranje ontmoet de menigte voor het Wilhelminaplein in Orangestadt (Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM)
Youtube video

Lees ook: Prinses Amalia’s eerste dag op Bonaire: troonopvolger en koninklijk paar beginnen verblijf in Caribisch gebied

Rondleiding door het parlement en de regering van Aruba in Orangestadt

Het parlement van Aruba, bekend als de Staten van Aruba, heeft 21 vertegenwoordigers die voor een termijn van vier jaar worden gekozen. De Koning, Koningin en Kroonprins maakten een rondleiding door het gebouw onder leiding van de huidige Kamervoorzitter Edgard Wrolijk.

Het koninklijk paar en de troonopvolger bezoeken de aula van het Parlement van de Staten van Aruba (Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM)
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinses van Oranje bezoeken de kabinetskamer in aanwezigheid van de minister-president van Aruba (Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM)

Na een bezoek aan het parlement liepen de koning en zijn gezin naar Gogolishi, de zetel van de ministerraad. De huidige premier Evelyn Weaver Croce en haar ministers hadden een lunch gereserveerd voor de koninklijke familie. Naast de regering van Aruba en haar premier profiteert het eiland ook van een gevolmachtigde minister die Aruba vertegenwoordigt in de Raad van Ministers van het Koninkrijk der Nederlanden in Den Haag.

Lees ook: Prinses van Oranje zet voor het eerst voet op Caribische bodem van haar toekomstige koninkrijk

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Amalia bezoeken San Nicolas

Na deze twee bedrijfsbezoeken trok de koninklijke familie naar San Nicolas, 20 km van de hoofdstad. De familie kwam de straat op om te kijken naar een klein optreden van jong lokaal talent. Onderweg namen Willem-Alexander, Maxima en Amalia de tijd om de menigte te begroeten en met enkelen te kletsen.

De wereld bewoog opnieuw om dit koninklijk bezoek bij te wonen. Terwijl het koninklijk paar en de erfgenamen de muurschilderingen bewonderden tijdens de jaarlijkse kunsttentoonstelling, verwelkomde de koninklijke familie een straatartiest die de muurschildering schilderde. Een van de schilderijen toont de Arubaans-Nederlandse verzetsstrijder Boy Eckery tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de familie kreeg een historische beschrijving van het personage.

Na een bezoek aan het industriemuseum stopte de koninklijke familie op een plein in het stadje. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Amalia woonden de jeugdvoorstelling bij. Ze vermaakten de familie met hedendaagse dans, volksdans, breakdance en het voorlezen van teksten en gedichten.

Koning Willem-Alexander en prinses Katharina-Amalia nemen deel aan een straatoptreden ter afsluiting van hun bezoek aan San Nicolas (Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM)

Honderden mensen begroetten de koninklijke familie enthousiast. Slechts één groep demonstranten werd gemeld. Met enige huidige politieke spanning in Nederland over het koloniale verleden van Nederland, werden aankomsten op Aruba minder getroffen. De demonstranten die elkaar ontmoetten waren niet verontschuldigend en toonden geen vijandigheid jegens soevereiniteit. Demonstranten eisten financiële compensatie voor goud dat door emigranten uit Nederland was buitgemaakt.

Aanstaande dinsdag 31 januari brengt de koninklijke familie de rest van de dag een bezoek aan Aruba. In de ochtend brengen het koninklijk paar en de Prinses van Oranje een bezoek aan Arikok National Park. In de middag brengen ze een bezoek aan de Universiteit van Aruba. Woensdag vertrekt de koninklijke familie in de ochtend vanuit Aruba met de veerboot naar Curaçao.

Afbeeldingsavatar

Nicolaas Fontaine

Hoofdredacteur

Nicolas Fontaine is freelance webredacteur sinds 2014. Na copywriter en redacteur te zijn geweest voor verschillende Belgische en Franse merken en media, specialiseerde hij zich in royaltynieuws. Nicholas is nu hoofdredacteur van Histories Royals. [email protected]