Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland krijgt minder geld dan verwacht van Europees herstelprogramma

15 feb. 2022 om 19:30 uur

Nederland krijgt minder geld Herstelplan voor Europa Mits. Zevenentwintig besloten dat tegen 2020 de subsidie ​​van 70% zou worden bepaald op basis van het aantal mensen dat in een land woont, het werkloosheidspercentage, de omvang van de economie en de daling van het BBP tijdens epidemieën.

Na de nieuwe raming van de Europese Commissie krijgt het land 6, maar geen 4,7 miljard euro. In 2020 daalt het Nederlandse bbp met 3,8% in plaats van 5,3%. De reden voor de goede cijfers zijn de genereuze hulpprogramma’s die de economie tijdens de epidemieën ondersteunden. Daardoor zal het land minder Europees geld nodig hebben om te herstellen.

Nieuwe minister van Financiën Sikrit Gock De Raad geïnformeerd. Volgens de minister geldt de korting om dezelfde redenen niet alleen voor Nederland, maar ook voor België. Aan de andere kant herstellen de economieën van Spanje en Portugal zich in een langzamer tempo, vooral omdat ze afhankelijk zijn van het toerisme. Beide landen hebben dus recht op een hoger bedrag.

Ondoorzichtige projectinventaris

Van de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) heeft Nederland als enige nog geen plan bij Brussel ingediend. Aanvankelijk werd de nieuwe regering gevormd en lange tijd uitgesteld. Minister-president Mark Rutte en zijn kabinet waren terughoudend met het gebruik van Europees geld, omdat de commissie in plaats daarvan een grote hervorming zou eisen: een belastingvrijstelling voor hypotheekrente, om de heilige koe van de Nederlandse politiek te transformeren.

Van Het kabinet Rutte 4 is vorige maand aangetreden , De zaken zijn verder gevorderd. Volgens Hawke is het recht op dat land echter erg klein, zodat terugvordering niet nodig is. Voorlopig heeft het ministerie van Financiën een lijst met potentiële projecten opgesteld ter waarde van 11 11,5 miljard. Een ondoorzichtige inventaris, opgesteld zonder de regionale en lokale autoriteiten te raadplegen, bracht in januari een onderzoekssite aan het licht met de naam “Follow the Money”.

READ  Kandisky's schilderij werd teruggegeven aan de erfgenamen van de joodse verzamelaar

Anderzijds was er via de achterdeur toegang tot reguliere lobby’s als werkgeversorganisatie VNO-NCW, gasbedrijf Gasunie en woningbouw. Dit is in strijd met de vraag van Brussel naar “breed overleg”. Deze lakse benadering irriteert regio’s en Lokale autoriteiten die allerlei projecten hebben ingediend bij de hack .

Een herstelplan voor juni

Begin april stuurt het kabinet haar eerste keuze naar de Tweede Kamer. Na onderhandelingen zal in juni een definitief plan worden opgesteld en in stemming worden gebracht. Als de Europarlementariërs akkoord gaan, wordt het plan eind juli eindelijk naar de Europese Commissie gestuurd, dus midden in de zomervakantie, meer dan een jaar voor anderen!

Een paar weken eerder, op 30 juni, zou de Commissie een besluit nemen over de definitieve toewijzing van subsidies van de lidstaten. Als andere landen beter presteren dan verwacht, zullen ze de reeds ontvangen bedragen moeten terugbetalen, zoals Frankrijk. Het ontving 5,1 miljard euro 39,4 miljard toegewezen.