Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: King’s Golden Coach hernieuwt debat over racisme

(Amsterdam) Koning Willem-Alexander der Nederlanden en zijn vrouw Maxima zaten voor het laatst op de bank van hun gouden koets tijdens de traditionele openingsceremonie van het parlement in het najaar van 2015.


John Hennab
Frankrijk Media Company

Bijna zes jaar later kwamen de trainer en de koning donderdag weer samen in een museum in Amsterdam, waar de luxueuze, onlangs gerenoveerde paardenkoets centraal staat in een tentoonstelling over het Nederlandse koloniale verleden.

De coach, bekend als de “Gouden Jassen”, staat centraal in het debat over slavernij en racisme. Een versiering aan zijn linkerkant toont twijfelachtig zwarte mannen geknield voor hun blanke meesters, op de troon waarvan een jonge vrouw Nederland voorstelt, waar ze cacao en suikerriet aanbieden.

Op dat schilderij, ” Hulde aan de koloniën “, We zien ook een jonge man een boek geven aan een zwarte jongen, waarin de schilder Nicholas van der Way in 1896 zei dat het “beschaving” vertegenwoordigde.

Margaret Shawmaker, art director van het Amsterdam Museum, zegt dat de kar, gemaakt van goud dat door de koninklijke familie wordt gebruikt voor dopen, bruiloften en andere evenementen, een “controversieel item” is geworden.

“Voorstellingen die het Nederlandse koloniale verleden uitbeelden brengen een grote groep mensen in Nederland in verlegenheid”, legt M uit.Mij Showmaker voor verslaggevers.

“Verschillende meningen”

In september 2015, kort nadat de leden van de koninklijke familie met veel tamtam in de straten van Den Haag naar de Tweede Kamer waren gebracht, begon in de ogen van een groot publiek tijdens een feestelijke en traditionele dag een complete revisie van de koets.

READ  Nederland halveert stikstofuitstoot ondanks verzet boeren – EURACTIV.com

De koets zou na de facelift terugkeren naar de officiële ceremonies, maar vanwege controverses besloot de regering het te vertragen en ervoor te kiezen om het in het museum te tonen.

In Nederland, net als in andere Europese landen, kwam het voortdurende debat over het koloniale verleden en de slavernij na de beweging weer naar boven. Black Lives Matter In de Verenigde Staten.

Het materiaal wordt momenteel besproken in verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, dat onlangs de tentoonstelling “Slavernij” opende.

De Gouden Koets staat tot februari in het Amsterdam Museum, wanneer “iedereen zijn eigen concept kan maken”, zegt M.A.Mij Planner.

“Er moet plaats zijn voor verschillende perspectieven. Mensen zijn het niet met elkaar eens”, constateert hij.

Dat betekent niet dat het museum ‘neutraal’ is in het debat, benadrukt hij. In 2019 liet hij dankzij de maritieme handel in de 16e en 17e eeuw officieel de term “gouden eeuw”, een periode van Nederlandse welvaart, vallen.

“Mooi”

De gouden trainer zit achter een vitrine in het midden van het museum. Vraag van de Amsterdammers aan het einde van de 19e eeuw aan koningin Wilhelmina en de meningen van verschillende personen over het uiterlijk van de auto worden getoond in aangrenzende kamers.

Destijds waren de meningen al verdeeld of het koningshuis baat zou hebben bij zo’n welvarend vervoer.

“Weten mensen niet dat zulke beoefenaars, die in lijn zijn met de ideologieën van 100 en meer jaar geleden, niet langer geschikt zijn voor onze tijd? », Schreef de militante krant de Locomotif in 1896.

READ  Voormalig koningin Beatrix der Nederlanden poseert met haar erfgenamen op haar 85ste verjaardag.

Huidig ​​premier Mark Rutte heeft de “geweldige” auto gewonnen. “Ik herschrijf de geschiedenis door de Gouden Koets te ontmantelen, en ik ben er geen voorstander van”, zei hij, verwijzend naar een citaat uit het museum.

Nu zijn alle ogen op de koning gericht. Zou hij besluiten de trainer in de garage te laten staan ​​en liever de glazen trainer met lage dichtheid te gebruiken die de afgelopen jaren is gebruikt?

De 54-jarige koning vertelde vorig jaar aan de NOS dat de gouden koets “onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed” was, maar dat het belangrijk was om discriminatie tegen te gaan.

“Hoewel ik niet heb deelgenomen aan de discussie, ben ik er wel op gefocust”, voegde hij eraan toe. Zodra de coach zijn volledige potentieel heeft herwonnen, zullen we beslissen over de volgende handelwijze.