Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland geeft koloniale schatten terug aan Sri Lanka

Nederland geeft koloniale schatten terug aan Sri Lanka

Sri Lanka is de officiële eigenaar van zes schatten, waaronder een 18e-eeuws bronzen kanon in goud en zilver, momenteel gehuisvest in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Nederland heeft maandag de eigendomsbewijzen aan Sri Lanka overhandigd voor zes schatten uit het koloniale tijdperk, waaronder een 18e-eeuws bronzen kanon bezaaid met met goud en zilver ingelegde robijnen, dat zich nu in het Rijksmuseum in Amsterdam bevindt.

Tijdens een ceremonie op het Sri Lankaanse Ministerie van Cultuur in Colombo ondertekende de Nederlandse vice-minister van Cultuur, Kunai Uslu, de documenten waarin werd verklaard dat de voorwerpen eigendom zijn van Sri Lanka, zeiden Sri Lankaanse functionarissen. Het Nationaal Museum van Sri Lanka gaf het Rijksmuseum in Amsterdam het recht de schatten onder zich te houden totdat ze in december naar Colombo werden vervoerd.

Illegale verwerving

De eerste partij die naar Sri Lanka werd overgebracht, omvatte het Lewke-kanon, dat naar verluidt een geschenk was van Lord Lewke Disawa van Ceylon aan de koning van Kandy in 1745-46. Dit prachtig vervaardigde kanon werd in 1765 door Nederlandse soldaten buitgemaakt. Na in Nederland tentoongesteld te zijn, belandde het kanon uiteindelijk in het Rijksmuseum. Andere voorwerpen, waaronder twee gouden en zilveren zwaarden, twee geweren en een mes, dateren uit de periode dat het eiland van 1658 tot 1796 deel uitmaakte van het Nederlandse koloniale rijk.

Het besluit om kunstvoorwerpen uit het koloniale tijdperk terug te geven aan Sri Lanka en Indonesië volgt op de aanbevelingen van een commissie die door de Nederlandse regering is aangesteld om illegale Nederlandse aankopen tijdens het rijk te onderzoeken. De opdracht kwam tot stand nadat Indonesië, een voormalige Nederlandse kolonie, kunstwerken en natuurhistorische collecties wilde restaureren.

READ  Maxima uit Nederland herontdekte een tijdloos stuk van haar garderobe

Sri Lanka heeft ook de teruggave geëist van de door de Nederlanders in beslag genomen schatten. Het eiland stond van 1505 tot 1658 onder Portugese heerschappij, voordat het onder Nederlandse controle kwam en vervolgens in het Britse koloniale rijk voordat het in 1948 onafhankelijk werd.