Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Marokkaan Ramzi Boukhiam, Olympisch surfer op de Spelen

Geplaatst in:

Ramzi Boukhiam zal een van Afrika’s representatieve surfers zijn op de Olympische Spelen (23 juli – 8 augustus) met de Zuid-Afrikaanse Bianca Bitendagh. Voor deze 27-jarige Marokkaan is het spelen van de Olympische Spelen van 2021 een toewijding, hij is het die een passie voor deze discipline heeft ontwikkeld op de stranden en de regio van Agadir. Een foto van de toekomstige Marokkaanse vaandeldrager in Tokio met bokser Belhabib Omaima.

Tussen de twee symbolen van Boukhiam en Japan is het een wat apart verhaal. In het Land van de Rijzende Zon won deze 27-jarige Marokkaanse surfer het grootste deel van zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio. Het was op de Wereldkampioenschappen 2019, in Miyazaki. ” Voorheen was ik zwaar geblesseerd en ging het niet goed. Ik was een beetje gefrustreerdDenk aan de betrokkene. Ik vertelde mijn coach Aziz Bochgoa dat ik gewoon wilde surfen omdat ik weet hoe ik het moet doen, het moet verlaten en efficiënt wil zijn. Dus ik had niet echt de punten en wat moet ik doen om me te kwalificeren? ».

Na het voltooien van de eerste drie ronden verzekerde Ramzi Boukhiam zich bijna van de plaats voor een Afrikaanse surfer op de Olympische Spelen. [1]. « We waren in het restaurant aan het dineren. Het was een geweldige dag voor mij, dus ik was erg blijHij herinnert zich. Maar Aziz bleef discreet naar zijn telefoon onder de tafel staren. Ik vroeg hem wat hij moest doen en hij antwoordde:niets niets !In feite volgde hij de resultaten van het Zuid-Afrikaanse team waarmee ik concurreerde. Want degene die tijdens deze wedstrijd het verst kwam, was zijn plek in Tokyo. En toen hij verloor, zei Aziz tegen mij:Het is symbolisch goed, klaar!».

READ  Mbappé werpt een veel groter financieel probleem op dan het probleem van Neymar in de controverse

de komst? Veel telefoontjes van zijn familie en van de Marokkaanse sportwereld. Maar hij worstelt om te beseffen wat hij zojuist heeft bereikt. ” Ik deed nog steeds mee, dus ik was nog steeds gefocust, hij legt uit. Het is echt drie of vier dagen geleden dat ik me realiseerde dat het echt groot was, zo groot, wat er net gebeurde. ».

De Marokkaanse Ramzi Boukhiam op de ISA World Surfing Games 2021 in El Salvador. Ben Reed foto’s

Jeugd in de buurt van de oceaan

Toen kreeg Ramzi Boukhiam de kans om zich zijn ontdekking van surfen ergens aan de Marokkaanse kust te herinneren. ” Mijn vader hield van vissen, dus we waren de hele tijd op het strand, met mijn vader, moeder en oudere broer. We zijn opgegroeid in Agadir en gingen de hele tijd ongeveer vijftien kilometer fifteen, Hij zegt. We waren altijd op het strand, in het water. Ik ben begonnen met bodyboarden. Mijn oudere broer was al aan het surfen. Hij zei dat ik het moest proberen. Ik ben direct hooked. Een paar maanden later deed ik mijn eerste wedstrijd. Dat was in 2003 ».

Ramzi Boukhiam vertelt heel mooi over deze periode in Adadir. ” Het was heel cool [détendu, ndlr]En de slippen, Vergeleken met het leven in grote noordelijke steden als Casablanca. We zijn verwend, al was het maar op het niveau van het klimaat. We gingen in korte broek naar school. We kunnen veel surfen… Het was echt een leuke jeugd ».

READ  De president van Barcelona doorbreekt de stilte en neemt stelling!

Hoewel de jonge Ramzi destijds dol was op voetbal, gaat er in zijn hart niets boven surfen. ” In de zomer ga ik naar Frankrijk. Alle kleine competities worden gespeeld in het zuidwesten van Frankrijk ‘, hij legt uit.

Stichting Drama

Het Marokko van Frankrijk zal er in 2007 na een tragedie genoegen mee nemen. Zijn vader is net overleden. De moeder van Ramzi Boukhiam, die oorspronkelijk uit Nederland komt (het land waar de atleet ook werd geboren), besloot haar twee zonen mee te nemen naar Biarritz, een stad die de familie al heel goed kent.

« In het eerste jaar heb ik de winter meegemaaktSurfers hebben plezier vandaag. Ik was gewoon aan het huilen, ik was echt depressief. Ik zei tegen mijn moeder:We moeten terug naar Marokko!Toen raakte ik eraan gewend en maakte veel vrienden. De wijk Biarritz is nu een beetje mijn tweede thuis. Mijn moeder woont daar nog steeds ».

Toevoegen: ” Ik heb daar sportstudies gedaan. Ik had mijn eigen Quicksilver-sponsor. Ik heb carrière gemaakt bij de jongeren en nu bij de ouderen. het was een mooie reis. »

Surfen op de Olympische golf

Ramzi Boukhiam hoopt na die in Tokio nog vijf goede jaren te hebben om onder meer deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs 2024. ” De aanwezigheid van een Marokkaan voor het eerst tijdens het surfen op de Olympische Spelen is historisch, Hij zegt. Het blijft in mij gegraveerd. Ik zal voor altijd een Olympiër zijn. Het zal speciaal zijn. Maar ik heb echt geen zin om als toerist naar Japan te gaan en gewoon mee te doen. Ik train hard en ik weet dat ik het kan ».

READ  Hoe u een livestream van de Gateshead Diamond League-serie kunt bekijken

Zijn ambities aan de kust van Tsurigasaki, de plaats van competitie, zijn zeer hoog. ” Ik probeer de gouden medaille te winnen! Daarna zou het heel ingewikkeld zijn omdat er de beste ter wereld zou zijn. Maar er kan van alles gebeuren. Ik voel me klaar, ik heb goede boards. Alles moet gewoon goed aansluiten op de belangrijke dag. Al mijn tegenstanders kunnen worden verslagen (sic). Ik ga er echt heen om te winnen. »

Hij concludeert: ” Deze spellen zullen een waanzinnige ervaring zijn! Voor elke atleet is dit de ultieme prestatie. Daarna wordt het een beetje speciaal met Covid. Er zal geen publiek zijn, er zal niet alle Olympische gekte zijn. Maar ik kan niet wachten om me te concentreren en Lycra te dragen. [2] »

De Marokkaanse Ramzi Boukhiam op de ISA World Surfing Games 2021 in El Salvador.
De Marokkaanse Ramzi Boukhiam op de ISA World Surfing Games 2021 in El Salvador. © ISA / Pablo Jimenez

[1] Jordi Smith uit Zuid-Afrika kwalificeerde zich ook voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokio, maar moest verliezen vanwege een knieblessure.

[2] Het interview vond plaats vóór de benoeming van Ramzi Boukhiam, drager van de Marokkaanse vlag, in Tokio met bokser Belhabib Omaima.