Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Koning zegt Nederlandse excuses ‘begin van een lange weg’

Koning zegt Nederlandse excuses ‘begin van een lange weg’

de koning van Nederland In zijn toespraak Kerstmis Hij verwelkomde deze week het excuus van de regering voor de rol van de Nederlandse staat in 250 jaarSlavernijen verklaarde dat dit “het begin van een lange weg” was.

“Vandaag zal niemand verantwoordelijk worden gehouden voor de onmenselijke daden die zijn gepleegd tegen het leven van mannen, vrouwen en kinderen”, zei hij. de koning Willem-Alexander Residence Palace Huis den Bosch in hacken. “Maar door eerlijk de confrontatie aan te gaan met een gedeeld verleden en de misdaad van slavernij tegen de menselijkheid te erkennen, leggen we de basis voor een gedeelde toekomst”, vervolgde hij.

Nederlandse “Gouden Eeuw” met zware stammen

“Een toekomst waarin we ons verzetten tegen alle hedendaagse discriminatie, uitbuiting en onrecht”, voegde hij eraan toe. Willem-Alexander beloofde in het “komende herdenkingsjaar” de aandacht van de heersers van Nederland te “vangen” en dat zij “verloofd” zouden zijn.

“De excuses van de regering zijn het begin van een lange reis”, zei hij. Slavernij hielp bij het financieren van de Nederlandse “Gouden Eeuw” van welvaart door middel van maritieme handel in de 16e en 17e eeuw. Het land verhandelde ongeveer 600.000 Afrikanen, voornamelijk naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Een datumkeuze werd bekritiseerd

De Nederlandse premier Mark Rutte eiste maandag een formele verontschuldiging van de regering voor de rol van de Nederlandse regering in de slavernij, die hij een “misdaad tegen de menselijkheid” noemde. De keuze van 19 december als datum voor de verontschuldiging heeft in binnen- en buitenland tot veel controverse geleid. Slavernij-herdenkingsorganisaties wilden de verontschuldiging op 1 juli 2023, de datum die 150 jaar markeert sinds het einde van de slavernij.

READ  Geconfronteerd met overstromingen besloot Nederland samen te werken met de natuur: bevrijding

De minister-president van Sint Maarten en de president van Suriname veroordeelden naar aanleiding van de excuses het gebrek aan dialoog van de kant van Nederland. In sommige voormalige koloniën is kritiek geuit op het uitblijven van concrete actie van de kant van de regering. Sommigen hebben om schadevergoeding gevraagd. De regering heeft toegezegd vanaf volgend jaar verschillende grote herdenkingsevenementen te houden.