Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland is oliegigant Shell in beroep gegaan na zijn veroordeling wegens ‘klimaatinactie’.

In Nederland is oliegigant Shell in beroep gegaan na zijn veroordeling wegens ‘klimaatinactie’.

In eerste instantie werd oliegigant Shell door de Nederlandse rechtbanken bevolen om de uitstoot van kooldioxide (CO2) wereldwijd met 45% te verminderen. Voor het bedrijf is de vraag naar de acties van een bedrijf in het licht van de klimaatverandering niet gerechtvaardigd, terwijl milieu-ngo's Shell ervan beschuldigen de CO2-uitstoot verder te hebben verergerd door het besluit uit 2021.

Van onze correspondent in Brussel, Pierre Benachet

Shell ging in beroep bij de Nederlandse rechter, omdat zij van mening is 'nee'. Geen wettelijke basis » CO2-emissiedoelstellingen opleggen aan een bedrijf. Voor de oliemaatschappij moeten consumenten beslissen welke energiebronnen zij gebruiken en wie hun leveranciers kiest.

Shell zegt van plan te zijn tussen de 10 en 15 miljard euro te investeren in koolstofarme projecten. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij zegt dat de uitspraak van 2021 haar niet dwingt om vóór de deadline van 2030 een besluit te nemen. Maar de NGO's die Milieudefensie volgden om te klagen, hoorden niets van dit oor. Toen zij dinsdag 2 april voor de rechtbank in Den Haag verschenen, bevestigden zij dat Shell vanaf 2021 meerdere gas- of olie-exploitatieprojecten is gestart.

Shell zegt te vrezen voor de toekomst van investeringen in Nederland, maar volgens milieuverdedigers is de uitspraak uit 2021 historisch: de rechters hebben de verantwoordelijkheid van bedrijven meegenomen in de strijd tegen klimaatverandering. Het is een onderdeel van de mensenrechten “.

Lees meer over de RFI

READ  Koningin Maxima der Nederlanden, haar nieuwe luxe "Initial" armband