Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Friends of the Earth richt zich op 30 bedrijven

AMSTERDAM / LONDEN (Reuters) – De Nederlandse tak van Friends of the Earth, een milieugroep die vorig jaar een juridische overwinning behaalde op Royal Dutch Shell, lanceerde donderdag een campagne gericht op 30 grote bedrijven die broeikasgassen uitstoten.

Milieudefensie heeft ervoor gekozen om zich te richten op bedrijven in Nederland met hun hoofdkantoor en in mei oordeelde de rechtbank dat Shell haar ecologische voetafdruk moet verkleinen.

In een brief aan de hoofden van deze organisaties riep de ngo op tot de publicatie van uitgebreide plannen om hun werklast tegen 2030 met 45% te verminderen, boven de doelstelling voor 2019 die door de Overeenkomst van Parijs in 2015 is vastgesteld. Het niet publiceren van een dergelijk plan zou leiden tot juridische stappen, zegt Peir de Rijk, een van de functionarissen van MilliDefense.

“Uiteindelijk zijn we heel duidelijk dat we klaar zijn om indien nodig naar de rechter te stappen. Maar we hopen natuurlijk dat deze bedrijven op eigen initiatief zullen handelen”, zei hij tegen Reuters.

“We zijn klaar om in discussie te gaan, maar we hebben ook haast, dus we zullen niet akkoord gaan om te discussiëren voor het enige feit van de discussie”, voegde hij eraan toe.

Shell is in mei in beroep gegaan tegen een beslissing van het Haagse tribunaal om de werkdruk te verminderen in overeenstemming met het Akkoord van Parijs.

Bedrijven die het doelwit zijn van de nieuwe campagne van MilliDefense zijn onder meer financiële instellingen zoals ABN Amro, distributeurs zoals Aholt Delhaise, energieproducenten, bouw- en openbare werkengroepen, fabrikanten of KLM, de Nederlandse tak van Air France-KLM.

READ  Koningin Maxima der Nederlanden, met een handblessure, zet haar taken voort

“Je runt een bedrijf dat een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot controleert en beïnvloedt. Reuters zou het plan kunnen raadplegen. “Ben je een pionier of een achterlijke?”

Milieudefensie, die beweert door verschillende bedrijven te zijn benaderd na de uitspraak van de rechtbank tegen Shelley, zei dat de beoogde bedrijven tot 15 april de tijd hebben om een ​​seizoensplan in te dienen.

KLM kondigde aan dat het geen commentaar kon geven voordat het de brief ontving, maar herinnerde eraan dat het het pad van “net nul” was ingeslagen en van plan was het gebruik van “duurzame” brandstof te vergroten.

ABN Amro heeft inspanningen ondersteund die gericht zijn op het beheersen van de opwarming van de aarde en het verminderen van taken via haar kredietbeleid.

Aholt Delhaise zei de brief nog niet te hebben ontvangen.

MilliDefensei riep tegelijkertijd de Nederlandse regering op om de naleving van de bedrijven te waarborgen door het Akkoord van Parijs in Nederlands recht op te nemen.

(Franse versie door Marc Angrand, Plantin Honald)

Samen met Anthony Deutsch en Simon Jessop