Frankrijk staat achtste in het medailleklassement

Door de olympische titel die zondag door blauwe handbalspelers werd gewonnen, kon Frankrijk de Olympische Spelen in Tokio met 33 medailles afsluiten. De tiende titel van de Franse delegatie garandeert ook de achtste plaats in het medailleklassement na een definitief herstel.

Nog een voordat we gaan. Het Franse handbalteam voor dames domineerde zondag de finale tegen Rusland (30-25), bereikte de top van Olympus en won de eerste Olympische titel in Tokio.

Met deze laatste gouden medaille voor Le Bleu kan de Franse delegatie een kleine comeback tekenen voor de laatste dag van de Japanse Spelen.

Als tiende voor zondag zal Frankrijk zeker achtste eindigen met 33 medailles. Hoewel achter Duitsland en Italië (respectievelijk 37 en 40 charmes), eindigde de Franse groep voor zijn twee buren dankzij een betere verdeling van mineralen. Het aantal gouden medailles was gelijk aan tien titels en de blauwe delegatie won ook twaalf keer de zilveren medaille (elf voor Duitsland en tien voor Italië).

De onaanraakbaren van de Verenigde Staten en China

Aan het einde van de laatste dag die de overwinning van de handbalsters waarmaakte, had Frankrijk een extra plaats in het medailleklassement kunnen veiligstellen. Helaas voor de Franse groep werd de Nederlander Abdi Nagy vlak voor die ochtend met geld versierd voor de marathon. Het aantal gouden en zilveren medailles is gelijk, waardoor Frankrijk Nederland slechts drie bronzen medailles voorligt (14 om 11).

Daar staat tegenover dat er geen beeld is van de eerste twee landen in de ranglijst: de Verenigde Staten en China. Met 113 medailles, waaronder 39 titels, eindigden de Amerikanen ruim voor al hun concurrenten. Ten tweede is China tevreden met 88 spreuken, waarvan 38 goud. Japan, het briljante gastland van deze Olympische Spelen, vervolledigde het podium met 58 medailles, waaronder 27 titels. Genoeg om ideeën op te doen voor Frankrijk, het volgende land dat in 2024 de Olympische Spelen in Parijs organiseert.