Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Er zijn veel systemische problemen” – bevrijding

“Er zijn veel systemische problemen” – bevrijding

Interview

Artikel gereserveerd voor abonnees

Premier Mark Rutte heeft maandag officieel excuses aangeboden voor de rol van de Nederlandse regering in wat hij een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ noemde. Een “controversiële” maar langverwachte erkenning, aldus slavernij-expert Martje Johns.

Van België tot Congo, van Groot-Brittannië tot Jamaica, van Duitsland tot Namibië, van de Verenigde Staten tot de Afro-Amerikaanse gemeenschap… Sinds het begin van de jaren 2000 hebben politici en bedrijven talloze voorwendsels gebruikt voor wreedheden tijdens de Trilaterale Handel. . De steden Amsterdam en Den Haag en De Nederlandsche Bank boden op maandag 19 december slavernij aan uit het Nationaal Archief, wat de Nederlandse premier Mark Rutte ertoe aanzette om precies dat te doen. Veel politici hielden soortgelijke toespraken onder druk van leden van de meerderheidscoalitiepartijen in het parlement.

Martje Jans is universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in slavernij en politiek in Nederland en heeft verschillende artikelen en boeken over deze kwesties geschreven (“Holland is een klein Engeland”? Britse missionarissen tegen slavernij en continentale afschaffing van de doodstraf in het midden van de 19e eeuwOf Politieke religie voorbij totalitarisme, heiliging van politiek in het democratische tijdperk, Co-auteur met Joost Augusteijn en Patrick Dassen). Hij maakt deel uit van de Leidse Vereniging voor Slavernijstudies, die vele experts in Nederland verenigt en evenementen (lezingen, discussies, publicaties) rond het onderwerp organiseert.

Welk effect had het excuus van premier Mark Rutte op het land?

Dit moment was verwacht