Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een van de grootste luchthavens van Europa beperkt zijn vluchten tot vervuiling

Een van de grootste luchthavens van Europa beperkt zijn vluchten tot vervuiling

Gepubliceerd op 06 juli 2022

Het is de derde drukste luchthaven van Europa. De Nederlandse overheid heeft besloten om het aantal vluchten vanaf Amsterdam-Schiphol Airport te beperken vanwege geluidsoverlast en omwonenden die zich zorgen maken over het klimaat. De eerste die andere landen beïnvloedde. Verschillende verenigingen roepen op tot gelijkaardige actie in Roissy-Charles-de-Gaulle.

Geluidshinder, impact op het milieu… De op twee na grootste luchthaven van Europa moet haar luchtverkeer beperken.

Dit is een grote beslissing. De Nederlandse regering heeft aangekondigd het aantal vluchten vanaf Schiphol, de op twee na drukste luchthaven van Europa, te beperken tot 440.000 vluchten per jaar, vergeleken met de capaciteit van 500.000 vóór de Covid-19-pandemie. Het besluit is genomen vanwege geluidsoverlast en angst bij omwonenden van de luchthaven voor milieuschade door vliegverkeer.

“Schiphol ligt in een van de drukste gebieden van Nederland: een verstedelijkt gebied met veel bedrijvigheid. Veel mensen willen wonen, werken en recreëren in deze diverse omgeving”Dat schrijft de regering in een persbericht. “Maar omwonenden (…) maken zich zorgen over het geluid van het vliegtuig en maken zich zorgen over de impact op het milieu. Deze sterke centrale functie willen we behouden. De negatieve effecten van het vliegtuig op mens, milieu en natuur” , dringt er bij de regering op aan.

Een “historisch keerpunt”

“Deze wereldprimeur zal erg belangrijk zijn voor de wereldwijde klimaatinspanningen.” Reageert Leo Murray, mede-oprichter van de milieubeschermings-ngo Potential. “Vanwege de ernstige technologische uitdagingen bij het koolstofvrij maken van de luchtvaart en de trage vooruitgang tot nu toe, is het vrijwel zeker dat het totale aantal vluchten – in ieder geval tijdelijk – zal moeten worden verminderd om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken.”

READ  Een verplichte test om door Nederland te gaan

In een studie die in 2020 werd gepubliceerd, bevestigde de firma B&L Evolution zelfs dat de luchtvaartindustrie, om koolstofneutraliteit te bereiken, het aantal passagiers met 2,5% tot 4% per jaar zou moeten verminderen. Met andere woorden, de jaarlijkse passagiersaantallen moeten binnen maximaal 20 jaar gehalveerd zijn., concludeerde hij. Volgens Greenpeace is het A “Historisch keerpunt”. “Het is goed dat de overheid nu beseft dat Siphol al jaren alle grenzen overschrijdt.” zei Dewi Sloch, een woordvoerder van de ngo in Nederland.

“Wat in Amsterdam-Schiphol kan, kan ook in Rosy”

Al maanden stroomt er slecht nieuws binnen voor de luchthaven. Er zijn al veel vluchten geannuleerd om congestie te voorkomen. Op sociale media plaatsten netizens meerdere foto’s en video’s van lange wachtrijen wegens personeelstekort.

De luchthaven is niet de enige die zonder succes het pre-Covid-ritme wil hervatten. Koude douches voor passagiers op de luchthaven van Roissy te midden van storingen en personeelsstakingen. Een op de vijf vluchten moest op zaterdag 2 juli worden geannuleerd, een teken dat de kaarten in het “hiernamaals” zijn omgedraaid. Inwoners van Roissy-Charles-de-Gaulle riepen op 1 juli op om het aantal jaarlijkse vluchten te verminderen na de aankondiging door de Nederlandse regering.

“Wat in Amsterdam-Schiphol kan, kan ook in Rosy-Charles-de-Calle”, aldus de verenigingen in een verklaring. Ze hebben op korte termijn slechts 4.40.000 vluchten per jaar aangevraagd “Bescherming van de gezondheid van de inwoners van Ile-de-France”. Deze grens zal zijn “Wat betreft de emissiereductiecurve die is vastgesteld in het kader van de nationale koolstofarme strategie van Frankrijk, is de luchtvaartsector een van de meest effectieve en essentiële maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen”.

READ  Nederland vreest dat het waterpeil harder stijgt dan verwacht