Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Semiconductors: Nederland verscherpt controles rond ASML-edelsteen, China roept ‘vervolging’ uit – 03-09-2023 om 17:22

De Nederlandse overheid treedt in de voetsporen van de VS, die de exportbeperkingen hebben aangescherpt. Belangrijkste zorg: ASML, haar technologische monopolie op het printen van miniatuurcircuits, trekt hebzucht aan.

ASML beheerst fotolithografie, sleutel tot het printen van miniatuurcircuits (AFP / EMMANUEL DUNAND)

China heeft scherpe kritiek geuit op het Nederlandse besluit om nieuwe beperkingen op te leggen aan de export van halfgeleiders en zei dat dit het resultaat was van “vervolging en hegemonie” door het Westen. Nederland, een toonaangevende producent van deze componenten die essentieel zijn voor de productie van microprocessors, staat onder druk van de Verenigde Staten om vorig jaar de beperkingen te accepteren die de Amerikaanse overheid heeft opgelegd.

De exportbeperkingen werden woensdag onthuld door de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinmacher in een brief aan het parlement van zijn land, minder dan twee maanden nadat premier Mark Rutte de Amerikaanse president in Washington ontmoette. .

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde donderdag tijdens een briefing dat “een bepaald land de afgelopen jaren het concept van nationale veiligheid, politisering en instrumentalisering van economische, handels- en technologische kwesties heeft geschonden”, kennelijk verwijzend naar de Verenigde Staten.

“Dit wordt gedaan om China’s recht op ontwikkeling weg te nemen en zijn hegemonie te behouden”, voegde hij eraan toe.

Diepe UV-lithografie, een gevoelige techniek

Verder “heeft een bepaald land bepaalde landen gedwongen om exportbeperkingen op te leggen aan China ten nadele van de belangen van zijn bondgenoten. Deze daden van intimidatie en hegemonie verzwakken de internationale handelsorde en marktregels ernstig”, aldus de woordvoerder. gezegd.

Deze beperkingen zouden vooral de Nederlandse fabrikant ASML moeten treffen, een toonaangevende fabrikant van halfgeleiders in Europa. Hoewel de Nederlandse autoriteiten geen melding hebben gemaakt van het bedrijf, heeft ASML mogelijk controle over diep-ultraviolet (DUV) lithografie, of diep-ultraviolet-lithografie, een technologie die wordt gebruikt om miniatuurcircuits op gespecialiseerde microprocessors te printen. Het doel van deze beperkingen is om elk militair gebruik te voorkomen en om de leidende positie van Nederland op het gebied van deze technologieën te beschermen, aldus de regering in Den Haag.

READ  Koningin Maxima der Nederlanden neemt haar hoed af ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan ​​van het I Filmmuseum