Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een valeffect voor Nederland

Een valeffect voor Nederland

Sylvie Grenen: “Franstalige profielen zijn hier erg gewild: verkoop, export, financiën, klantcommunicatie. Er zijn veel callcenters” (Foto CCI France Face-Pass)

140 in 2019, enkele tientallen vorig jaar. Met Brexit hebben veel bedrijven ervoor gekozen hun hoofdkantoor in Nederland te vestigen. Omdat de overheid er alles aan doet om buitenlandse investeerders aan te trekken: het Nederlandse vennootschapsbelastingtarief behoort tot de laagste in de EU.

Er zijn 1.400 Franse bedrijven en KMO’s in het land, maar er zijn ook dochterondernemingen van grote groepen zoals Renault of Total. “Dit is niet het eerste land dat de Fransen denken. Sylvie Grenen, directeur van de Kamer van Koophandel Frankrijk-Nederland; Maar als ze het eenmaal proeven, snappen ze dat dit een heel interessant land is, en wij zijn geen voorstander van Nederlandse producten op een internationaal georiënteerde plek. “ In de Europese Unie, in een tijd dat Engels misschien niet op de lijst van in Nederland gesproken officiële talen stond, wordt het nog steeds gebruikt: “Iedereen spreekt echt Engels, dus je kunt je werk goed doen en succesvol zijn zonder Nederlands te spreken. Over het algemeen is het erg moeilijk om deze taal onder de knie te krijgen. Je kunt zeggen dat het de zaken gemakkelijker maakt.”

Sylvie Grenen Amsterdam: "Het is een heel interessant land, internationaal georiënteerd en heel open voor Franse producten "
Sylvie Grenen in Amsterdam: “Dit is een heel interessant land, internationaal gevestigd en heel open voor Franse productie” (Foto TR)

Verrassend genoeg zijn biotechnologie, IT, chemie, bouw en gezondheid en welzijn hier de meest veelbelovende sectoren. We leiden ook op en rekruteren in medisch onderzoek en duurzame ontwikkeling. In Nederland is de werkrelatie lager dan in Frankrijk en is er veel vraag naar Franstalige profielen: “Veel bedrijven zijn op zoek naar Franstaligen. Samen met Duitsland is Frans de meest gewilde taal in Nederland, met verkoop- of exportafhandeling, maar ook met klantcommunicatie. Amsterdam trekt medewerkers van over de hele wereld aan. Bij Internet Travel Booking Company komen de medewerkers uit meer dan 100 verschillende landen! Een bedrijf starten is niet zo ingewikkeld. Met één euro kapitaal, minimaal één partner en één lokaal kantoor opent u uw bedrijf in een oogwenk.

CCI France Nederland in Amsterdam ter gelegenheid van 40-jarig jubileum
Het Frans-Nederlandse CCI-team in Amsterdam viert haar 40-jarig jubileum (Foto DR)

Waar Nederland vaak naar belastingparadijzen gaat, is de realiteit anders, bevestigt Sylvie Grenon. ‘Er zijn voordelen, maar ik ben niet het belastingparadijs waar we het van tijd tot tijd over hebben.

Nederland heeft een strategische positie met de belangrijkste Rotterdamse haven of scheepswerfluchthaven van Europa. Ze zijn kampioenen van grensoverschrijdende handel en vormen een toegangspoort tot alle naburige markten. Maar hier, net als elders, heeft de epidemie de economie vertraagd. Het werkloosheidspercentage in november was 4% en het groeipercentage was 2,9% in de eerste drie kwartalen, vergeleken met 2019. Nederland is beperkt tot 19 januari. Er zijn veel gevallen van de nieuwe variant van het virus ontdekt en nu heeft iedereen die met de trein, bus, boot of vliegtuig komt, een negatieve PCR-test nodig.

Schrijf hem: [email protected]

De Kamer van Koophandel en Fabrieken Frankrijk – Nederland

Zoek deze column in het tijdschrift Application, Website en International Movement Frans in het buitenland. Vr

READ  Een eeuwenoude tijdcapsule gevonden in Nederland