Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De inflatie kwam voor het eerst sinds 1975 boven de 10% uit

Via Le Figaro met AFP

Geplaatst Upgrade

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) “wordt de stijging van de inflatie vooral verklaard door de stijging van de energieprijzen en de huizenhuren. lassedesignen / stock.adobe.com

De consumentenprijzen in Nederland stegen in juli met 10,3% joj, voor het eerst sinds september 1975 meer dan 10%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. “De stijging van de inflatie wordt voornamelijk verklaard door de groei van de energieprijzen en de huizenhuren“, merkte het kantoor op.

“Lees verder – Russisch gas: komt Europa de winter door?

Bekijk meer – Inflatie: wat zijn rentetarieven? Onze journaliste Anne de Guigné antwoordt

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De inflatie kwam voor het eerst sinds september 1975 boven de 10% uit“, onderstreept het CBS. De consumentenprijsinflatie in Nederland bedroeg in juni 8,6%.”Energie levert een belangrijke bijdrage aan de huidige inflatie“, herinnert het CBS zich. De energieprijzen (elektriciteit, gas en stadsverwarming) stegen met 108%, tegen 84% in juni.

Algemene prijsstijging

Vanaf 1 juli 2022 is de btw op energie tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%, meldt het CBS. Deze korting duurt tot 31 december 2022. Volgens het CBS hebben ook de woninghuren de inflatie opgedreven. Volgens voorlopige cijfers waren de huurprijzen van woningen in juli 2022 3,0% hoger dan een jaar eerder, beschrijft het bureau.

“Lees verder – Jean-Claude Trichet: “Om de crisis te boven te komen, moet Europa een interne energiemarkt creëren”

Ook de voedselprijzen (+2,3%), met name zuivelproducten en suiker en zoetwaren, hadden vorige maand een opwaartse invloed op de kerninflatie. Aan de andere kant zijn de prijsstijgingen aan de pomp duidelijk afgezwakt: de motorbrandstofprijzen waren in juli slechts 2,5% hoger, vergeleken met een stijging van 35% in juni. De consumentenprijzen in Nederland stegen in juli met 11,6%, tegen +9,9% in juni, volgens de met de Europese Unie geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

READ  Emmanuel Macron brengt in april een staatsbezoek aan Nederland