Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Controverse in Nederland: Minister stelt voor om jonge werklozen uit Franse buitenwijken aan te nemen

Controverse in Nederland: Minister stelt voor om jonge werklozen uit Franse buitenwijken aan te nemen

essentieel
Een minister veroorzaakte op dinsdag 14 juni controverse in Nederland door voor te stellen dat Nederlandse bedrijven jonge werklozen uit de Franse buitenwijken rekruteren om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen en “ze weer op het goede spoor te krijgen”.

“De jeugdwerkloosheid is erg hoog in Frankrijk, vooral in de buitenwijken. Veel hoger dan we hier kennen”, zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennib dinsdag in een interview met het Nederlandse dagblad Algemeen. Dagblad (AD) .

“Ik stel me voor dat we investeren in Franse schoolverlaters of bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters, en ze hier aan het werk zetten in de restauratie of tuinbouw,” voegde hij eraan toe. Terug op het goede spoor”.

Verschillende Kamerleden spraken direct hun ongenoegen uit naar aanleiding van deze opmerkingen en beschreven het plan van de centrumrechtse CDA-minister als onwerkbaar en oneerlijk tegenover jonge werkloze Nederlanders. Leon de Jong, Tweede Kamerlid van de extreemrechtse PVV, noemde het “gevaarlijk” om jongeren uit “getto’s” te zoeken. Zohair El Yassini, plaatsvervangend lijsttrekker van de liberale VVD-fractie, schatte in dat de regering zich meer zorgen zou moeten maken over “de Rachid van Utrecht dan de Rachid van Parijs”. De linkse SP heeft gezegd dat naar Frankrijk gaan voor arbeiders een “belachelijk idee” is.

De controverse was voor de minister aanleiding om tijdens de parlementaire zitting een toelichting te geven. Hij zei dat hij bij zijn woorden bleef, maar er was geen plan van de regering om jongeren uit de Franse of Spaanse buitenwijken “op te roepen”. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de werkloosheid in Nederland met 3,2% in april historisch laag.

READ  154 supporters gearresteerd wegens het scanderen van antisemitische leuzen