Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland stelt een beperking in voor de kerstvakantie

Nederland stelt een beperking in voor de kerstvakantie

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zaterdag aangekondigd dat Nederland zondag voor de kerstvakantie onder “controle” wordt geplaatst in een poging een sterke stijging van het aantal gevallen van de omicron-variant een halt toe te roepen. “Ik ben in een sombere bui vanavond. Om het in één zin samen te vatten, Nederland zit vanaf morgen weer in de gevangenis”, vertelde Mark Rutte op een persconferentie op televisie.

“Onvermijdelijk”, zegt de premier

“Dit is onvermijdelijk aangezien de vijfde golf en Omicron zich sneller verspreiden dan we vreesden. We moeten nu uit voorzorg ingrijpen”, vervolgde de premier. Alle niet-essentiële winkels, restaurants, bars, bioscopen, musea en theaters moeten van zondag tot 14 januari hun deuren sluiten, terwijl scholen in ieder geval tot 9 januari moeten sluiten, aldus Mark Rutte.

Behalve op eerste kerstdag, 25 december, wordt het aantal gasten dat bij mensen thuis mag komen teruggebracht van vier naar twee. De leider van het Nederlandse Outbreak Management Team, Jaap van Dissel, zei tijdens dezelfde persconferentie dat Omicron tegen het einde van het jaar de deltavariant als dominant in Nederland zal inhalen.

Nieuwe beperkingen na vier dagen

De aankondiging van de premier komt na een spoedvergadering van de regering en vier dagen nadat de autoriteiten nieuwe beperkingen hadden vastgesteld, waaronder een kerstvakantie van een week op basisscholen. Zelfs vóór deze “controle” vormden zich op zaterdag lange rijen voor de winkels. Veel Nederlanders deden hun kerstinkopen toen het nieuws over de nieuwe beperkingen zich al begon te verspreiden, zoals de 19-jarige Ayman Massori, die tegen AFP in Den Haag zei dat hij “cadeautjes wilde verzamelen”.

READ  Een "zeer giftige" groene mamba ontsnapte bijna twee meter lang

Door de Nederlandse regering opgelegde gezondheidsbeperkingen werden steeds impopulairder en op verschillende avonden in november braken er rellen uit in onder meer Rotterdam en Den Haag. Bijna 86% van de volwassenen in Nederland is gevaccineerd.