Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Controverse in Nederland: een minister stelt voor om jonge werklozen uit de Franse buitenwijken in dienst te nemen

Essentieel
Op dinsdag 14 juni zorgde een minister in Nederland voor controverse door Nederlandse bedrijven voor te stellen jonge werklozen uit de Franse buitenwijken te werven om het arbeidstekort op te vullen en “ze op het goede spoor te zetten”.

“Het werkloosheidspercentage voor jongeren in Frankrijk, vooral in de buitenwijken, is veel hoger dan we het hier kennen”, vertelde minister van Sociale Zaken Carian von Jennif dinsdag (14 juni) aan het Nederlandse dagblad Alzheimer. .

“Ik stel me voor dat we hebben geĆÆnvesteerd in Franse afgestudeerden of niet-schoolgaande Spanjaarden, en we zullen ze hier laten werken in de restauratie of de tuinbouw,” voegde hij eraan toe. Weer op de goede weg”.

Naar aanleiding van deze opmerkingen uitten verschillende parlementariĆ«rs meteen hun ongenoegen en noemden ze het plan van de centrale rechtse CDA-minister onuitvoerbaar en oneerlijk tegenover jonge werkloze Nederlanders. Leon de Zhang, Tweede Kamerlid voor de extreemrechtse PVV, zei dat het “gevaarlijk” is om jongeren uit “getto’s” te zoeken. Zohair L. Yassini, vice-voorzitter van de VVD, schat in dat de regering zich meer zorgen zou moeten maken over “het Utrechtse racket dan het Parijse racket”. De linkse SP noemde naar Frankrijk gaan voor arbeiders een “belachelijk idee”.

De controverse was voor de minister aanleiding om tijdens de Tweede Kamer een toelichting te geven. Hij zei dat hij onvermurwbaar was in zijn woorden, maar er was geen regeringsplan om jongeren uit de Franse of Spaanse buitenwijken uit te nodigen. Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de werkloosheid in Nederland in april historisch lager op 3,2%.

READ  Nederland voert ondanks tegenstand 'Coronapas' in