Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bij de ontsporing van de trein kwam één persoon om het leven en raakten enkele tientallen gewond

Bij de ontsporing van de trein kwam één persoon om het leven en raakten enkele tientallen gewond

Door de kracht van het ongeval lag één dubbeldekker-passagiersrijtuig op een grasveld en het tweede op zijn kant op een talud, met twee rijtuigen op de sporen. Na het ongeval brak er brand uit in een van de wagons.

Volgens Nederlandse functionarissen zaten er ongeveer vijftig mensen in de trein. “De elektrische locomotief van de goederentrein raakte zwaar beschadigd, maar de machinist is door een arts onderzocht” en maakt het “goed”, aldus exploitant DB Cargo.

“Een wonder”

De Nederlandse minister van Infrastructuur noemde het een ‘wonder’ dat er geen slachtoffers meer vielen toen een kraan op het spoor voor onderhoudswerkzaamheden op twee van de vier lijnen in botsing kwam met een trein.

Koning Willem-Alexander bezocht de plek, waar hij een van de passagiersrijtuigen op het gras aantrof en drie andere rijtuigen verspreid over de sporen. “Velen verkeren nu in een staat van angst en onzekerheid”, benadrukten Koning en Koningin Máxima.

Bewoners die in de buurt van de plaats van de tragedie woonden, acht kilometer ten noorden van Den Haag, hielpen de slachtoffers van de crash en lieten de hulpdiensten de gewonden thuis behandelen. “We hoorden een grote klap en plotseling gingen de lichten uit”, vertelde een getuige aan de lokale televisiezender Omrop West. “We konden niet meteen uit de trein stappen omdat er geen elektriciteit was”, aldus de geschokte man. “Na wat uren leken, kwamen we eindelijk uit.”

Reddingshelikopter

Hulpdiensten waren snel ter plaatse.

Josh Wallett/AFP

Ambulances werden onmiddellijk ter plaatse gestuurd, inclusief een reddingshelikopter om de ernstig gewonden te vervoeren.

READ  Nederland: Ex-minister van Justitie geïntimideerd door criminelen

De Nederlandse premier Mark Rutte zei op Twitter dat het een “verschrikkelijk treinongeluk” was, en bevestigde dat “helaas één persoon om het leven kwam en verschillende anderen gewond raakten”. “Mijn gedachten zijn bij de dierbaren en alle betrokkenen”, voegde hij eraan toe.

“Zwarte dag”

Er is een strafrechtelijk onderzoek geopend, zo maken de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie bekend. Spoorwegautoriteiten en de Nationale Veiligheidsraad onderzoeken de oorzaak van het ongeval.

Het is “een zwarte dag voor de Nederlandse spoorwegen”, zegt Jan Voppen, hoofd van spoorwegnetbedrijf ProRail, terwijl er onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden aan de lijn bij Voorsotten. ‘We weten niet wat er is gebeurd’, zei hij op een persconferentie. “De schade is enorm”, zegt NS-directeur Wouter Koolmes. De machinist van de passagierstrein werd met meerdere breuken in het ziekenhuis opgenomen, aldus John Voppen.

Hulpdiensten beschreven een “verwarrende situatie” toen reddingswerkers houten planken gebruikten om een ​​smal kanaal over te steken terwijl ze het risico op beschadigde stroomkabels inschatten.

Een video gemaakt door een passagier laat zien dat mensen zaklampen op mobiele telefoons gebruiken om door nooduitgangen te navigeren.

“Sprakeloos”

Gekleed in een oranje gewaad sprak Raja met reddingswerkers en onderzocht het treinwrak.

“Ik ben sprakeloos”, zei hij bij het spoor, waar de getroffen kraan verderop lag.

Er rijden de hele dinsdag geen treinen van Leiden naar Den Haag en het verkeer in het gebied zal enkele dagen verstoord zijn, aldus treinvervoerder NS. Maar de internationale Eurostar- en Thales-verbindingen van Amsterdam naar Parijs, Brussel en Londen ondervonden geen hinder.

Volgens de NOS was het het ergste ongeval in Nederland in jaren. De ergste treinramp vond plaats op 8 januari 1962, toen twee passagierstreinen in zware mist met elkaar in botsing kwamen bij Harmelen, vlakbij de stad Utrecht in het midden van het land, waarbij 93 mensen om het leven kwamen en 52 anderen gewond raakten.

READ  Nederland: Een voorbeeld voor telewerken?