Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Anti-regeringsprotesten in Nederland zullen uitmonden in rellen

Amsterdam (Reuters) – Protesten tegen controlemaatregelen in Nederland escaleerden zondag toen relschoppers winkels plunderden, brand staken en botsten met wetshandhavers in verschillende steden, waarbij de Nederlandse politie en de pers meer dan 240 arrestaties aankondigden.

De onrust kwam de dag nadat er drastische gezondheidsmaatregelen waren genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waaronder een avondklok – de eerste in het land sinds de Tweede Wereldoorlog.

In Amsterdam zeiden getuigen dat de politie ’s middags waterkanonnen gebruikte om demonstranten die zich op het plein in de binnenstad hadden verzameld, uiteen te drijven.

Volgens de politie werden in de hoofdstad ongeveer 200 mensen gearresteerd, van wie sommigen met stenen gooiden en vuurwerk afvuurden.

NOS TV meldde dat de oproerpolitie in minstens een dozijn steden was aangehouden sinds het uitgaansverbod om 20.00 uur van kracht werd. Hij zei dat voertuigen in brand zijn gestoken, stenen naar de politie zijn gegooid en openbaar bezit is beschadigd.

‘S Avonds zei de militaire politie op Twitter de politie in ten minste twee steden in het zuiden van het land te steunen.

Scènes op tv tonen bendes van jonge mensen die winkels beroven, fietsen gooien en branden beginnen in Eindhoven. Minstens 55 mensen zijn gearresteerd in de zuidelijke stad, zeiden functionarissen in een verklaring.

Een demonstratie in Amsterdam werd gekenmerkt door ‘End Lock Down’-borden, die het vergaderverbod schonden en werden opgevoerd door restauranthouders die gefrustreerd waren door de sluitingen in verband met het Coronavirus.

Uit angst voor een rel of demonstratie waar het virus zich zou kunnen verspreiden, definieerde de hoofdstad, Femke Halsema, het Museumplein in het stadscentrum als een “risicovol gebied” en gaf de politie toestemming om de menigte te doorzoeken. Het individu was uitgerust met een wapen.

READ  Nederland: Vier Fransen zijn gearresteerd omdat ze probeerden te ontsnappen aan gevaarlijke misdadigers

Na de afwijzing van het plein om te vertrekken, zette de politie de demonstranten, het stadhuis, uit, na de arrestatie van de nabijgelegen straten vol valikinratait.

Op zaterdagavond had de politie in het hele land 25 mensen gearresteerd en hen een boete opgelegd van 3.600 voor het overtreden van het uitgaansverbod.

Het coronavirus heeft in Nederland 13.540 doden veroorzaakt, waar sinds de uitbraak 944.000 besmettingen zijn gemeld.

Scholen en niet-essentiële bedrijven zijn sinds half december gesloten, twee maanden nadat bars en restaurants moesten sluiten.

(Toby Sterling, met Anthony Deutsch; Franse versie door Jean Tersian)