Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Anti-klimaatprotest in Nederland: meer dan 1.500 gearresteerd |  TV5MONDE

Anti-klimaatprotest in Nederland: meer dan 1.500 gearresteerd | TV5MONDE

De Nederlandse politie maakte zaterdagavond bekend ruim 1.500 mensen te hebben opgepakt tijdens een actie van milieubeweging Extinction Rebellion in Den Haag tegen subsidies voor fossiele brandstoffen.

Het was de zevende operatie van de beweging op de Utrechtsebaan van de A12 in het centrum van Den Haag, op een steenworp afstand van de Tweede Kamer en belangrijke ministeries, maar nooit eerder zijn er zoveel arrestaties verricht, aldus het Nederlandse nieuws. ANB-bedrijf.

Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion trok de demonstratie zaterdagmiddag 7.000 mensen in Sunny.

Het doelwit van waterkanonnen van de politie om hen de zaal te laten verlaten, veel activisten trokken zwemkleding aan en dansten onder de spray.

Honderden politieagenten werden ingezet om de openbare orde te handhaven tijdens het protest dat om 12.00 uur begon.

De politie zei in een verklaring dat ze “onmiddellijk en herhaaldelijk de activisten hadden gevraagd hun actie te beëindigen en te vertrekken”, eraan toevoegend dat degenen die dat niet deden, werden gearresteerd.

“In totaal werden 1.579 mensen gearresteerd”, van wie de meesten snel werden vrijgelaten, en “40 mensen zullen worden vervolgd”, vooral voor vandalisme en belediging, zei de politie, waarbij een activist een politieagent beet.

“Mensensteun”

Activisten van Extinction Rebellion (XR) worden op 27 mei 2023 het doelwit van waterkanonnen terwijl ze een snelweg in Den Haag blokkeren tegen subsidies voor fossiele brandstoffen.

ANP/AFP

“Klimaatverandering is een voortdurende crisis, we kennen de oorzaak, het wordt nog steeds gesubsidieerd door onze overheid en het moet stoppen”, vertelde Anne Gerevers, 31, een promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, aan AFP.

READ  Olie: Shell wil verhuizen naar Engeland, Nederland boos!

Veel bekende Nederlanders hebben al deelgenomen aan activiteiten van Extinction Rebellion op deze weg naar Den Haag, wat vaak leidde tot botsingen met de politie. In maart meldde het ANP dat bijna 700 actievoerders zijn opgepakt.

Zaterdag maakte de 46-jarige actrice Carys Van Houten, vooral bekend van haar rol als Melisandre in de serie ‘Game of Thrones’, deel uit van een groep activisten. Hij werd aangehouden, maar slaagde er volgens zijn zaakwaarnemer in om ’s avonds terug te keren naar zijn woning, meldt het ANP.

In een video die ze op Instagram plaatste, trok de actrice een rode poncho aan en werd doorweekt door een waterkanon.

“We komen elke maand of twee terug en elke keer verdubbelt het aantal demonstranten”, zegt Aaron Pereira, 31, een woordvoerder van Extinction Rebellion.

“Er is brede publieke steun voor echte klimaatactie en mensen realiseren zich dat de regering zich er actief tegen verzet door de fossiele brandstofindustrie te subsidiëren”, vertelde hij aan AFP.

“Een dergelijke wegversperring is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens erkend als gerechtvaardigd protest”, voegde hij eraan toe.

De Brusselse politie heeft de opdracht gekregen om schadevergoeding te betalen aan twaalf anti-vernietigingsactivisten die eind 2019 werden gearresteerd en geboeid tijdens een verzameling posters.

27 mei 2023: Politie ontruimt Extinction Rebellion-demonstranten die protesteren tegen fossiele brandstoffen in Den Haag.

ANP/AFP

Tegelijkertijd heeft Duitsland de harde acties van milieuactivisten krachtig veroordeeld. De Duitse politie lanceerde woensdag een grootschalig hardhandig optreden tegen de radicale milieubeweging “Last Generation”, de auteur van verschillende controversiële daden van burgerlijke ongehoorzaamheid en het oproepen tot “protestmarsen” als reactie.

READ  Draag bij en houd een bron vast

Eind april werden twee activisten van de milieugroep Just Stop Oil veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens het blokkeren van een kritieke schacht nabij Londen.