Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amsterdam biedt plaats aan minimaal duizend asielzoekers per boot

De stad verwelkomt 1000 tot 1500 vluchtelingen Boot voor minimaal een half jaar vanaf 1 oktober om de “asielketencrisis” in Nederland op te lossen.

De gemeente Amsterdam heeft dinsdag de tijdelijke huisvesting aangekondigd van zeker duizend asielzoekers op een cruiseschip om zich te ontdoen van een overvol opvangcentrum voor vluchtelingen, het toneel van een “zorgwekkende humanitaire situatie”.

Amsterdam zal vanaf 1 oktober voor minimaal zes maanden 1.000 tot 1.500 vluchtelingen aan boord verwelkomen om de “asielketencrisis” in Nederland op te lossen, aldus de gemeente in een verklaring.

“Met het cruiseschip in Amsterdam zetten we weer een stap in het oplossen van de asielketencrisis”, zegt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Erik van der Burgh in het persbericht.

“Stroomlijning van de asielketen”

De opvang van vluchtelingen aan boord, gefinancierd door de overheid, moet het mogelijk maken om “de geblokkeerde asielketen op te heffen en bij te dragen aan het oplossen van de zorgwekkende humanitaire situatie in Der Abel”, benadrukte de gemeente Amsterdam.

Het Rode Kruis en de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen (AZG) waarschuwden onlangs voor een dreigende humanitaire noodsituatie in opvangcentrum Ter Apel bij Groningen (noorden), waar al weken honderden mannen slapen. Accommodatie terwijl hun zaak wordt beoordeeld.

In dit belangrijkste opvangcentrum in het land zagen AFP-verslaggevers vrijdag asielzoekers op de grond liggen onder geïmproviseerde zeildoeken, naast een rij vuile draagbare toiletten en zonder andere apparatuur. In het hele land zijn honderden mensen geëvacueerd.

De Nederlandse premier Mark Rutte gaf toe dat er “beschamende scènes in het centrum” waren en dat er fouten waren gemaakt, en beloofde een “structurele oplossing” voor het probleem.

READ  Koningin Letizia schittert in een jurk die koningin Máxima der Nederlanden al op haar 50e verjaardag droeg

Tekort aan personeel

“De situatie in Ter Apel is hartverscheurend”, zegt Rutger Groot Wassink, wethouder van Sociale Zaken en Vluchtelingen van Amsterdam. “Nu moeten we samenkomen en het gebrek aan opvangplaatsen voor vluchtelingen oplossen om een ​​plek te vinden”, voegde hij eraan toe en benadrukte dat opvang op cruiseschepen een kortetermijnoplossing was.

De crisis kwam nadat de regering haar opvangcapaciteit tijdens de pandemie had verminderd, grotendeels als gevolg van personeelstekorten.

Amsterdam is na Velsen-Noord de tweede gemeente in het land die asielzoekers opvangt op een cruiseschip, aldus het Nederlandse persbureau ANP.