Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Alle gijzelaars vrijgelaten, verdachte gearresteerd

Alle gijzelaars vrijgelaten, verdachte gearresteerd

Alle gegijzelden in Nederland zijn zaterdag vrijgelaten en de Nederlandse politie heeft de arrestatie van een verdachte aangekondigd. De man was gewapend met “meerdere messen” die hij op de gijzelaars richtte, vertelde aanklager Martin Kunst op een persconferentie. Er is geen reden om een ​​‘terroristisch motief’ voor de aanval te vermoeden, verzekerden functionarissen.

Vier mensen die zaterdag enkele uren in een café in Nederland werden gegijzeld, werden vrijgelaten en de verdachte werd gearresteerd en zonder bloedvergieten vastgehouden, aldus de Nederlandse politie. Ambtenaren zeiden dat er geen reden was om een ​​terroristisch motief te vermoeden voor de nachtelijke aanslag in Ede, 100 kilometer ten oosten van Den Haag.

Ze werden rond 05.15 uur gewaarschuwd voor een mogelijke gijzeling in Cafe Petticoat, waarbij lokale media meldden dat een “gestoorde” man was ontploft tijdens het schoonmaken van het pand na een feestje. De man was gewapend met “meerdere messen” die hij op de gijzelaars richtte, vertelde aanklager Martin Kunst op een persconferentie op het stadhuis. De politie onderzoekt ook een zwarte tas die werd gedragen door de aanvaller, die naar verluidt dreigde explosieven te gebruiken.

“De politie weet het”

Politiewoordvoerster Anne Jan Oosterheert zei dat agenten binnen enkele minuten na aankomst van de man ter plaatse waren en onmiddellijk met hem begonnen te onderhandelen. “Gelukkig is alles goed verlopen”, zei hij, maar weigerde details over de onderhandelingen te geven. De verdachte is een bekende van de politie en is al eerder veroordeeld wegens bedreigend gedrag.

Martin Kunst zei dat er een onderzoek loopt naar zijn motivaties en zijn psychologische toestand. Het incident leidde tot een grote concentratie van oproerpolitie- en explosievenexperts. De politie heeft de bewoners van ongeveer 150 gebouwen nabij het stadscentrum en het hotel geëvacueerd. Uren nadat de gijzeling was begonnen, werd de eerste groep van drie vrijgelaten, met beelden van de NOS waarop te zien was dat ze met hun handen in de lucht het gebouw verlieten.

READ  Tijdens klimaatprotesten zijn meer dan 1.500 mensen gearresteerd

Een vierde gijzelaar werd korte tijd later vrijgelaten en de vermoedelijke gijzelaar werd gearresteerd. Op beelden uitgezonden door de NOS was te zien hoe een man op de grond knielde met zijn handen achter zijn rug terwijl agenten hem met handboeien in bedwang hielden.

“Veel vragen”

“Mijn zorg gaat uit naar al deze mensen en mijn gedachten gaan uit naar hen en hun dierbaren”, aldus burgemeester Rene Verhulst van Eddy. “Er zijn veel vragen over het motief en niets wijst erop dat dit een terreurdaad was”, zei de politie zaterdagochtend.

Een reeks aanslagen sinds de jaren 2000

Vorig jaar hield een 27-jarige man, gewapend met twee pistolen, verschillende mensen vijf uur lang gegijzeld. In de Apple Store in Amsterdam. Een politieauto raakte de laatste gijzelaar die de winkel ontvluchtte en de man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Nederland heeft een reeks terroristische aanslagen en staatsgrepen meegemaakt, maar niet op de schaal die andere Europese landen, zoals Frankrijk of Groot-Brittannië, hebben meegemaakt. In 2019 kwamen vier mensen om het leven bij een schietpartij in een tram in de stad Utrecht. In 2004 werd de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh in Amsterdam vermoord door iemand die banden had met een Nederlands islamistisch terroristennetwerk.