Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zware regenval veroorzaakt dodelijke overstromingen in Kinshasa

Zware regenval veroorzaakt dodelijke overstromingen in Kinshasa

Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de eerste beoordeling van overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door zware regenval in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, slechts voorlopig was.

Een – nog voorlopig – rapport van de regering op dinsdagavond 13 december verklaarde 120 doden. Volgens het precedent van de politie van de hoofdstad van de DRC waren er minstens 55 doden. Na een crisisberaad heeft de regering vanaf woensdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Deze overstromingen veroorzaakten ook ernstige materiële schade en verdronken in de vroege ochtend de hoofdstraten in het centrum van grote steden met een bevolking van ongeveer 15 miljoen mensen. Volgens generaal Silvano Kasongo, politiechef in de hoofdstad van de DRC, vielen er slachtoffers in verschillende districten en gemeenten van de stad, voornamelijk in valleien waar huizen werden verwoest door aardverschuivingen.

“De muur stortte in”

Onder de doden waren negen leden van dezelfde familie, onder wie kinderen, die omkwamen bij het instorten van hun huis in het Penza Delfu-district van de gemeente Ngalima in Kinshasa.

“Rond 4 uur werden we gewekt door binnendringend water”Een familielid van de familie getuigde. “We hebben het water gekanaliseerd en we dachten dat er geen gevaar meer was. We gingen naar huis om te slapen, we waren gewoon doorweekt.”, hij voegde toe. Het gezin ging terug naar bed en Meteen daarna stortte de muur in..

Zware regenval ’s nachts legde de Congolese hoofdstad lam. Het veroorzaakte met name een aardverschuiving in een perifeer gebied, waardoor National Route 1, die naar het westen leidt, werd afgesneden.

READ  Geheimen van de Egyptische piramides, voorbij de gebaande paden

‘Bij drift werden de woningen weggevaagd’Meteen zei premier Jean-Michel Sama Lokonde tegen verslaggevers, verwijzend naar “twintig doden”. “Op zoek naar de ruïnes” Vooruit, zei hij.

Nationale Route 1, essentieel voor de bevoorrading van de stad, verbindt de hoofdstad met de haven van de rivier de Matadi, tussen Kinshasa en de Atlantische Oceaan. Deze wegverzakking vond plaats in het bergstadje Monte Nguvola, waar frequente aardverschuivingen worden veroorzaakt door regen en verergerd door chaotische verstedelijking.

“Het bijvulwerk is al begonnen.”zei de premier. Volgens hem zouden de kleine voertuigen binnen vierentwintig uur onderweg kunnen zijn. Voor vrachtwagens heb je nodig Civieltechnische werkzaamheden die drie tot vier dagen kunnen duren.Steelpan.

Eerder in november 2019

In de stad stromen kleine rivieren, kanalen en rioleringen over, waardoor de straten onder water komen te staan, ook in La Gombe, een van de vierentwintig gemeenten in het stadsdistrict, dat over het algemeen het meest gespaard blijft van de dagelijkse ontberingen van de bevolking van Kinshasa, zoals het gebrek aan elektriciteit, de opeenhoping van afval en de herhaling van overstromingen. In deze regio zijn ministeries en ambassades gevestigd.

De Congolese president Felix Tshisekedi zei dinsdag in Washington – waar hij deelneemt aan een driedaagse top tussen de Verenigde Staten en tientallen Afrikaanse landen – dat zijn land in het bijzonder het doelwit is van klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Tijdens een interview met het hoofd van de Amerikaanse diplomatie, Anthony Blinken, voelde hij dat zijn land niet zo was “Helaas is er niet genoeg kijken en begeleiding.” er mee omgaan.

READ  Ik verloor 15 vrienden in een maand

“Dit is echt een voorbeeld van wat we al een tijdje betreuren en betreuren, en deze steun die moet komen van landen die vervuilen en helaas ernstige gevolgen hebben in onze landen die niet over de middelen beschikken om zich ertegen te beschermen.”zei hij.

De heer Blinken betuigde zijn condoleances en overwoog op zijn beurt wat deze overstroming had teweeggebracht “Nog een bewijs van de uitdaging van klimaatverandering die we samen moeten aangaan”.

In november 2019 kwamen ongeveer 40 mensen om het leven in Kinshasa, slachtoffers van zware regenval die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. Mont Ngvula was een van de zwaarst getroffen gemeenten. In november, Minstens twintig mensen gedood Bij aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt door zware regenval op het grondgebied van Masisi (Noord-Kivu), in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Lees ook Democratische Republiek Congo: zeker 41 doden na zware regenval in Kinshasa

Le Monde met AFP en Reuters