Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Word wakker de grootste boosdoener aller tijden

Het is door het bestuderen van oude gegevens van Onderzoek naar donkere energie (DES) – een programma dat tot doel heeft het geheim van zwarte stof – Dat astronomen een C/2014 UN271 hebben behaald. Dat maakten ze een maand geleden bekend. Maar toen bevestigde niets dat wat nu bekend staat als de grootste komeet aller tijden – ook wel komeet Bernardinelli-Bernstein genoemd – een actieve wetenschapper was.

Het was kort daarna, dankzij het wereldwijde netwerk van telescopen van het Las Cumbres Observatorium (LCO, VS) – en in het bijzonder dankzij de instrumenten op het zuidelijk halfrond, een van de enigen die dergelijke beelden konden leveren. Minutieuze details van een object – astronomen kunnen zien – de mysterieuze haren – het omhulsel dat zich rond een komeet vormt wanneer deze de zon nadert – rond C/2014 UN271. Genoeg om de status te bevestigen als actieve komeet.

Komeet C/2014 UN271 – ook bekend als komeet Bernardinelli-Bernstein, is te zien op een kunstmatig kleurencomposietbeeld dat op 22 juni 2021 is gemaakt met de 1-meter telescoop van het Las Cumbres Observatorium in Sutherland, Zuid-Afrika. De wolk verspreidde zich waarrond we observeren dat de komeet overeenkomt met haar. © Zie, LCO

Schuldig volgt op de voet

Op het moment van waarneming was C/2014 UN271 nog meer dan 2,8 miljard km van de aarde verwijderd. Dit is meer dan twee keer de afstand tussen de zon en Saturnus. en zal altijd buiten de baan blijven Planeet Ring. Dus zelfs als de diameter zou worden geschat op meer dan 100 kilometer – of drie keer de diameter van komeet Hale-Bopp, tot dan toe bekend als de grootste komeet die ooit door onderzoekers is geregistreerd – zou hij met het blote oog niet zichtbaar zijn.

READ  Covid-19: een ongelukkige afloop, drie doden in 24 uur

Astronomen met Project Look – die het gedrag en de evolutie van hun activiteit volgen – zullen nu de C/2014 UN271-studie uitvoeren – die maximaal dicht bij de zon Over 10 jaar, in 2031. Dus…

> Lees meer over Futura

Lees ook op Futura