Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Ondanks de toename van het aantal besmettingen’ in Nieuw-Aquitanië is er volgens een epidemioloog geen ‘overactiviteit in het ziekenhuis’.

“Ondanks de toename van het infectiepercentage werd er geen verhoogde activiteit waargenomen in het ziekenhuis en dat is goed nieuws”Ontvangen maandag 19 juli in frankrijkinfo de epidemioloog Laurent Fillol, hoofd van de regionale eenheid van Nouvelle-Aquitaine Volksgezondheid in Frankrijk. Het besmettingspercentage heeft in de regio al gemiddeld 80 gevallen per 100.000 mensen bereikt. In provincies aan de Atlantische kust is het aantal meer dan 100 gevallen per 100.000 inwoners.

franceinfo: Leidt de toename van de vervuiling in Nieuw-Aquitanië tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames?

Laurent Fillol: Voorlopig niet, gelukkig. Bij 65-plussers, waar de vaccinatiegraad hoger is, zijn er steeds minder ziekenhuisopnames. Ondanks de toename van het aantal infecties werd er in het ziekenhuis geen hyperactiviteit waargenomen en dat is goed nieuws. Maar wees voorzichtig, dat betekent niet dat je moet opgeven. Het aantal mensen dat besmet kan raken kan toenemen, dus al onze aandacht moet ook uitgaan naar mensen met risicofactoren die nog niet zijn gevaccineerd.

De deltavariant werd al vroeg waargenomen in Landis en Bordeaux. Houdt het hoge infectiepercentage van vandaag verband met het feit dat het alternatief vroeg in deze gebieden arriveerde?

Nee, want in de Landes merkten we een lichte daling van de incidentie gedurende een week of zelfs twee weken. We zien nu, met bevolkingsbewegingen en vermenging, zoals in het afgelopen jaar, onder mensen die ofwel uit het buitenland in de buurt van Spanje of uit andere delen van de hoofdstad komen, dat het besmettingspercentage weer stijgt. Deze circulatie van het virus zorgt voor veel besmetting.

READ  Hoe Bretonse ziekenhuizen degenen opvangt die om medische redenen zijn geëvacueerd

U suggereert dat de verspreiding van het virus te wijten is aan het toerisme. We zien echter ook klonten bij feesten met buurtbewoners.

We merken inderdaad bijeenkomsten op vanwege vakantie-avonden die leiden tot vervuiling, en het is waar dat dit besmettingspercentage is gebaseerd op de resultaten van de bewoners van de afdelingen, aangezien we helaas geen toeristen meetellen in het besmettingspercentage waarin we ons bevinden. Bereken voor onze divisies. De geïnfecteerden zijn mensen van de afdelingen, maar de vermenging van de bevolking zou de verspreiding van het virus versnellen. Als je mensen betrapt die een avondje in een nachtclub komen meedoen, of die vaak op restaurant gaan of naar besloten feestelijke feesten gaan, versnelt het de communicatie omdat we nog steeds een afname van barrièremaatregelen zien en de verspreiding van het virus versnelt en daardoor besmetting. We hebben ons allemaal gericht op vaccinatie en zijn vergeten dat zolang de groepsimmuniteit niet wordt bereikt, barrièremaatregelen echt de enige effectieve maatregel blijven om besmetting te voorkomen.

Nouvelle-Aquitaine had tijdens de eerste golven minder last. Zou dat in het gedrag kunnen spelen?

Integendeel, als het gebied het minst werd getroffen, kunnen we geloven dat mensen de barrière beter respecteerden. De Atlantische kust werd minder getroffen dan de andere kusten omdat we de oost-west gradiënt al zagen, maar we zien dat we bijvoorbeeld in de Baca-regio of in Occitanie, die per definitie ceremoniële gebieden zijn, ook een verhoogde incidentie hebben. Het is waar dat de kudde-immuniteit veel lager is in Nieuw-Aquitanië omdat we er minder last van hadden. Aan de andere kant neemt de vaccinatie toe. Ik denk dat het geen regionaal aspect is, maar vanwege vakanties, zomerse omstandigheden en versoepelingen op het gebied van barrièreprocedures. Ik denk dat dit is waar we veel op moeten aandringen zolang vaccinatie niet genoeg is.

READ  Een sprankje hoop op erger dan Covid in Afrika